گفتوگو با علی اشرف درویشیان
در این گفتوگو به سالهای دور و ابریاش رفتیم تا چشماندازی کلی به سیر زندگی، آثار، دیدگاهها و مواضع این نویسنده تأثیرگذاردر جریان ادبیات داستانی وفضای اجتماعی بپردازیم.
پسزمینهها و آبشخورهای نویسندگی شما چه بود و چگونه نویسنده شدید؟
پسزمینههای داستانگویی و تبلور داستان و قصه و افسانه در زندگی من به شبهای زمستانی سردی برمیگردد که با خانواده دور کرسی مینشستیم وپدرم برایمان قصههایی از شاهنامه کردی میخواند و همسایهها هم به منزل ما میآمدند. شاهنامه کردی شخصیتی به نام «رستم کله دست» به معنی «رستم کوتاه دست» داشت. پدرم از او بسیارمی گفت. منظومه«خورشید و خاور» و ...
گفتوگو با فرخنده آقایی
فرخنده آقایی از نویسندگان و رماننویسان معاصر ایرانی در سال ۱۳۳۵ در تهران متولد شد. در سال ۱۳۵۸ از دانشگاه الزهرا در رشتهٔ مدیریت اداری موفق به دریافت لیسانس و در ۱۳۶۶ از دانشگاه تهران در رشتهٔ علوم اجتماعی دانشنامهٔ فوق لیسانس گرفت. آقایی در داستانهایی که مینویسد بیشتر به مسائل و مشکلات زنان طبقهٔ متوسط شهری میپردازد. رمان «از شیطان آموخت و سوزاند» برندهٔ دورهٔ هفتم جایزه منتقدان و نویسندگان مطبوعاتی شده است.
این نویسنده پس از 10 سال سکوت مجموعه داستانی با نام «زنی با زنبیل» را منتشر کرده است که شامل 52 داستان است و تم اصلی این داستانها را «زن» تشکیل میدهد. انتشار ...
گفتوگو با احمد شاملو
در دههی چهل تا پنجاه از نظر فرهنگی و ادبی آثاری به وجود آمده که در تاریخ ادبیات معاصر بینظیر بوده است. حالا شما که شاعر، نویسنده و محقق پیشرو همهی این سالها بودهاید ممکن است وضع تولید هنری و ادبی آن موقع را با نمونههای ملموس این روزگار مقایسه کنید؟
من در سؤال شما دست میبرم و آن را به این شکل جواب میدهم: از اواخر نخستین دههی قرن هجری شمسی حاضر(۱۳۰۱ تا ۱۳۱۰ ) و نه تنها دههی ۴۰ تا ۵۰، آثاری در شعر و ادبیات فارسی به وجود آمده که در سرتاسر جهان نظیری نداشته. نه تعارفی در کار است نه قرار است مبنا را بر لجاجت یا رجزخوانی سطحی و خودگندهبینی فدرال بگذاریم( میگویم فدرا ...
گفتوگو با ابراهیم گلستان
(گفتار متن): مصاحبه با #ابراهیم_گلستان را از کجا باید شروع کرد؟ قصهنویس، منقد اجتماعی و فیلمساز؛ بهویژه سازندهی فیلمهای مستند که هفتاد سال را با چشم باز به دنیا و به تحولات آن دقیق بوده. با وی از هزار نکته میتوان گفت و شنید. در این گفتوگو که در سال 1387 در «ویک هرست پارک»، محل زندگی او در جنوب جزیرهی انگلستان فیلمبرداری شده از امروز آغاز کردهایم، ازحال.
اگر الان شما درحال ساختن فیلم مستند بودید چنان که آن موقع برای کیش، مارلیک، برای جواهرات ساختید... اگرالان هم مشغول همان کار بودید برای انرژی اتمی میساختید؟
اگر می گذاشتند واضحه که میساختم. اگر میخواستم، اگ ...
گفتوگو با عرفان نظرآهاری
به عنوان اولین سوال، علت اصلی اینکه به این مسیر قدم گذاشته اید را برای ما بفرمایید.
نمی دانم منظورتان از این مسیر کدام مسیر است. آنچه در آن به سر می بریم مسیر زیستن است و پایانی جز او ندارد. سفری که مبدا و مقصدش اوست. ما هر کدام مسافرانی هستیم که علت حضورمان لطف اوست.
تو مسافری روان کن، سفری به آسمان کن تو بجنب پاره پاره، که خدا دهد رهایی
به مقام خاک بودی، سفر نهان نمودی چو به آدمی رسیدی، هله تا به این نپایی
من هم یکی از این خیل مسافرانم که در پیچ و خم این مسیر در حرکتم. در جستوجوی نوری و نشانه ای...
مخاطب واقعی نوشته های شما چه گروهی هستند؟
...
گفتوگو با روزبه معین، پدیدهی این روزهای بازار کتاب
جناب معین شما از چه زمانی نوشتن را شروع کردید؟
من نوشتن را به صورت ذهنی شروع کردم. از پنج شش سالگی یاد گرفته بودم که در ذهنم چیزهایی را بنویسم ولی به صورت مکتوب از ۱۰ سالگی بود که شروع به نوشتن نمایشنامه در مدرسه کردم. البته قبول دارم که داستاننویسی حرفهای ماجرایی متفاوت با این نوشتن ها دارد.
من در دوران کودکی و حتی نوجوانی برای خودم مینوشتم. حتما میپذیرید که در آن زمان مانند امروز فضای مجازی وجود نداشت و امکان طرح کردن نوشتهها نیز نبود. من در چنین فضایی کارم را شروع کردم. نخستین کار حرفه ای من در زمینه کاریکاتور بود و در چهارده سالگی یک رتبه کشوری در این هنر ...