شاهرخ مسکوب، نویسنده و شاهنامهپژوهی که مرگ را «تنهایی بدونِ احساس تنهایی» میدانست، در ۲۳ فروردین ۱۳۸۴ به دلیل ابتلا به بیماری سرطان خون دور از وطنی که همیشه تمنایش را داشت، مرگ را پذیرا شد. مسکوب با آن که جوانی خود را تنیده در سیاست، زیست، به یکباره از آن دل برید و در پناه ادبیات اندیشید، نوشت و زیست. مهمترین دغدغهی او مرگاندیشی بود و چگونه بهزیستن و آثارش همانگونه که در ارمغان مور، راز نامیرایی فردوسی را در سخن دانسته بود، رمز ماندگاری او شدند.
زندگی:
شاهرخ مِسکوب در ۲۰ دی ۱۳۰۲ در بابل به دنیا آمد و تا پایان دوران دبیرستان را در اصفهان گذراند. آنگونه که از خا ...
یکی از نویسندگانی که تحول چشمگیری در ادبیات داستانی به وجود آورده، منیرو روانیپور است که در آثار خود رئالیسم یا واقعگرایی و به ویژه رئالیسم جادویی را به کار گرفته است. از طرفی به دلیل پرداختن به ادبیات فولکلوریک جنوب و خلق صحنههای واقعی و کاربرد ضربالمثلها کنایهها و عبارات بومی به عنوان یک نویسندهی فولکلور شناخته شده است.
زندگی:
منیرو روانیپور در ۲ مرداد ۱۳۳۳ در جفره (در نزدیکی بوشهر) متولد شده است. تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در بوشهر گذراند و از دانشگاه شیراز در رشتهی روانشناسی فارغ التحصیل شد. سپس به آمریکا رفت و از دانشگاه ایندیانا در رشته علوم تربیتی فوق ...
نادر ابراهیمی به عنوان یکی از برجستهترین داستاننویسان معاصر بود که توانست آثاری سرشار از سادگی و صمیمیت با نثری جذاب را بنویسد. او همچنین در زمینههای گوناگونی همچون فیلمسازی، ترانهسرایی، نمایشنامهنویسی، فیلمنامهنویسی و تدریس هنر فعالیت داشت.
زندگی:
نادرابراهیمی ۱۴ فروردین ۱۳۱۵ در تهران به دنیا آمد. پدربزرگ او، ابراهیم خان ظهیرالدوله یکی از حاکمان کرمان در دوران قاجار بود که البته خلع درجه و به مشکین شهر تبعید شد. نادر ابراهیمی از همان دوران نوجوانی شخصی جسور و بلندپرواز بود که از همان سنین جوانی برای یک زندگی ماجراجویانه و پر از فراز و نشیب را نقشههای فراوان داش ...
جلال آل احمد، نويسندهی معاصر ايرانی و از چهرههای برجستهی داستاننويسی معاصر فارسی است که از خويش سبکی ويژه را به نمايش گذاشت. حضور او در ادبيات معاصر فارسی، حضوری تاثيرگذار و تعيينکننده بود و او با مختصاتی که در نثر خويش به نمايش گذاشت، الگوی نويسندگی بسياری از صاحبان قلم شد.
زندگی:
جلال آل احمد در سال ۱۳۰۲ در محلهی سید نصرالدین از مجلههای قدیمی شهر تهران در خانوادهای روحانی و اصالتاً اهل طالقان به دنیا آمد. کودکی وی در محیطی کاملاً مذهبی گذشت. پدر جلال تمام سعی خود را به کار بست تا از او جانشینی برای خود پرورش دهد؛ اما کوششهای پدر در تربیت مذهبی کودک به ناکام ...
لوئیس سِپولوِدا مهمترین قربانی کرونا تاکنون در جهان ادبیات است؛ نویسندهی بزرگ شیلیایی که ۲۸ فروردین، در هفتادسالگی بر اثر ابتلا به کرونا در شهر ابیدو در شمال اسپانیا درگذشت.
سپولودا که برای فارسیزبانان نیز نامی آشناست و برگردان فارسی چند کتاب او هم در ایران منتشر شده، در اکتبر ۱۹۴۹ در شیلی به دنیا آمد و پس از تحصیل در رشتهی کارگردانی تئاتر، با بورس پنجساله به دانشگاه مسکو رفت اما به دلیل «رفتار بد» از آن محروم شد.
نویسندگی را در جوانی و بهگفتهی خودش، از فرانسیسکو کولوآنه آموخت که از نویسندگان بزرگ شیلی بود.
اولین کتاب سپولودا مجموعهای از «شعرهای بسیار بد» او در ...
کامران جمالی، شاعر و نویسنده و مترجم، ۲۳ فروردینماه، بر اثر بیماری ریوی و در سکوت خبری، در آلمان درگذشت.
قرارهایمان بیشتر توی دفترِ اساتید بود، بخش فرهنگی سفارت اتریش. ترم سه را که تمام کردم، دیگر استادم نبود، رفیقم بود. چای پررنگ بزرگی برایم میریخت و قند را میکشید جلوم. بعد خودش با همان دستی که سیگار لای انگشتهایش بود، همانطور ایستاده چای را میبرد بالا و نصف لیوان خالی میشد. بعد، پکی عمیق و بعد: «تعریف کن ببینم...»
اولینبار یادم است از کارم توی نشر چشمه برایش گفتم و خواستم ترجمهای هم برای من کنار بگذارد. برق چشمانش را دیدم. خوشحال بود. نه به خاطر کتابش، که کتاب ...