فیلتر مقالات

(نوشتن یک کلمه از عنوان کافیست)

لک لک بوک

برترین کاربران مقالات

  • دیگری در شعر مهدی اخوان ثالث/ حسام سلطانی

    دیگری در شعر مهدی اخوان ثالث/ حسام سلطانی

    زبان در شعر نمی تواند فراموش کند که یک بخش ارتباطی هم دارد؛ به هیچ عنوان نمی تواند به نظریه ها وفادار بماند؛ هرگز به موقعیت های تثبیت شده تن نخواهد داد. زبان در شعرنمی تواند مدام به خودش برگردد. نمی تواند فراموش کند که بازگشت به خود از طریق خودشیفتگی امکان پذیر نیست. زبان بدون ارتباط با موقعیت های اجتماعی به خودش برنمی گردد. زبان وقتی به خودش برمی گردد که حرکت کند. روبه جلو جریان یابد و علیه هر امر منفعل و ایستایی شورش کند. زبان موقعی به خودش برمی گردد که به خودش برنگردد؛ یعنی در صورتی به خودش برمی گردد که به موقعیت های برون کلامی که یکی از بخش جدا نشدنی زبان هستند، توجه ک ...

    • کتاب
  • کارکرد عنصر تکرار در شعر معاصر، با تکیه بر اشعار فروغ و سپهری/آیدا مجیدآبادی

    کارکرد عنصر تکرار در شعر معاصر، با تکیه بر اشعار فروغ و سپهری/آیدا مجیدآبادی

    تکرار و انواع آن

    تکرار «صناعتی بدیع است و آن است که شاعر یا نویسنده، لفظی را مکرر بیاورد… در بلاغت غرب این صناعت اشکال و صور متنوعی دارد. تکرار الفاظ در پی یکدیگر و به منظور تأکید، همان است که در فارسی تکرار و در اصطلاح غربی Palilogy گویند» (داد، ۱۳۸۷: ۱۵۶).

    استفاده از این عنصر به روش های مختلف می تواند کیفیت یک اثر ادبی را از لحاظ زیبایی شناختی ارتقاء دهد. البته بهره گیری ملال آور و نا به جا از عنصر تکرار در نظر برخی از بزرگان گذشته نکوهیده شده و عملی غیر فصیح و غیر بلیغ شمرده شده است.

    برای نمونه: سعدی آنجا که درباره فصاحت سحبان – وائل سخن می­راند، شرط فصاحت را « ...

    • کتاب
  • دفنِ سراشیب‌ها؛ در رفتارِ شعری بیژن الهی/ سجاد ممبینی

    دفنِ سراشیب‌ها؛ در رفتارِ شعری بیژن الهی/ سجاد ممبینی

    رولان بارت در «لذت متن» در یک تیپ‌­شناسی دو گونه متن را از هم منفک می‌کند: متن لذت بخش و متن سرخوشی بخش. متن لذت‌بخش، متنی­‌ست که در خواننده احساسی از خوشی و لذتِ خوانش فراهم می­‌آورد. معیارهای زیباشناختی چنین متنی به آسانی قابل استخراج بوده و لذا ساده­‌تر تن به تیغۀ نقد می­‌سپرد. اما متن سرخوشی بخش در تهِ خود ملال می­‌آورد و زیرک­‌ترین خواننده را مقهور ساختار نامتعارف خود می‌کند. به نقد کشیدنِ چنین متنی ساده نیست؛ چرا که از پیش معیارهای استتیک و نقد متعارف را یکسو نهاده. اگر متن شعریِ مثلن شاملو و فروغ از گونۀ اول باشد، احتمالن شعر الهی را بتوان از نوع دوم دانست. شعر را ا ...

    • کتاب
  • نگاهی به شعرهای شمس لنگرودی/ نیلوفر شریفی

    نگاهی به شعرهای شمس لنگرودی/ نیلوفر شریفی

    شمس لنگرودی از شاعران تاثیرگذار شعر معاصر است و دهه پنجاه را می توان نقطه عطف شاعرانگی او نامید و انتشار کتابِ ارزشمندی چون «رفتار تشنگی» سرآغاز شاعری بود که توانست خانه شعر را با کلماتش بیفروزد.
    دهه پنجاه با حضور شاعران برجسته ای چون «احمد شاملو» «نصرت رحمانی» «منوچهر آتشی» که حتی دست بُردن به قلم کار دشواری به نظر می رسید،اما شمس از اعماقِ کوه ها بر آمد و راه خویش را چون شاعری مستقل بازشناخت و اتفاقا آفرینه های او در صدر قرار گرفت و اهمیت شاعرانگیِ لنگرودی در دهه ای رقم می خورد که غول های عاصی شعر ایران با حضوری آتشین فرصت را از شاعران دیگر باز ستانده بودند.
    الیوت شاعر ...

    • کتاب
  • نگاهی به رباعیات ایرج زبردست/مهدی مظفری ساوجی

    نگاهی به رباعیات ایرج زبردست/مهدی مظفری ساوجی

    ایرج زبردست در رباعی امروز همواره حرف‌های نغز و تازه‌ای برای گفتن داشته است. از همان دهه‌ هفتاد که داشت آرام آرام قدم‌های مطمئنی برمی‌داشت و جاپای محکمی برای خودش تدارک می‌دید و مثلاً می‌سرود:
    تا زمزمه‌ی یاد تو در بی‌یادی‌ست
    در من قفسی رنگ پر آزادی‌ست
    دیوار فروریخته می‌داند و خاک
    جایی که خراب است پر از آبادی‌ست
    تا این زمان که مخاطبان شعر امروز جایگاه قابل تأمل و اعتنایی به او و شعرش داده‌اند و رباعی‌هایش همدم و همدرد آن‌هاست و گاه فکر و ذکر صباح و مساء‌شان:
    تب، یک تب ناگهان شکستم می‌داد چون شمع، سری شعله‌پرستم می‌داد می‌سوختم آن‌چنان که آتش تا صبح
    فریادزنان آب به ...

    • کتاب
  • مروری بر چند اثر فیودورداستایوفسکی/علی ربیعی

    مروری بر چند اثر فیودورداستایوفسکی/علی ربیعی

    کتاب اول برادران کارامازوف از اینجا شروع می‌شود که بامداد یکی از روزهای نسبتاً گرم و آفتابی ماه اوت درشکه کهنه و بزرگی پیرمرد ۵۷ ساله و پسر دومش ایوان را که در آن نشسته بودند به طرف صومعه می‌برد. پیرمرد قصد داشت در جلسه‌ای پیش پیر صومعه پدر زوسیما اختلاف و شکاف عمیق بین خود و پسر اولی دمیتری را حل کند تا از خاطره‌های تیره‌ای که برای فرزند ارشد و دیگر فرزندان ساخته بود پایان دهد. او ملاک بدنام و بی بند و بار و دلقک و سبک مغزی به نام فئودور پاولوویچ کارامازوف بود.... این خلاصه‌ای از ابتدای رمانی ست که عمیق‌ترین رمان تاریخ بشر است و در زوایا و ارواح پنهان انسانی را نقب می زند ...

    • کتاب