سیروس آتابای (1929-1996) با این که ایرانی است، شاعری آلمانی زبان به حساب میآید و اتفاقاً در میان شاعران معاصر آلمانی شخصیتی مطرح و برجسته بوده است.
ریشارد اکسنر مینویسد: «دربارهاش گفتهاند که زندگیاش را وقف حرفهی شاعری کرد؛ تقدیر چنین بود. او انسانی صمیمی، نسبتاً ساکت و دیرجوش بود. او استعداد این را داشت که اگر از شخص مورد علاقهاش دعوت میکرد که به ملاقاتش بیاید، در طول این دیدار دربست در خدمت او باشد. آن دوست یا میهمان میرفت و میدانست که این ساعاتی فراموشنشدنی از زندگی او بوده است؛ مهم نبود که این دیدار تکرار میشود یا نه. در هر حال گفتن به امید دیدار از گفتن ب ...
جای تردیدی نمیتواند وجود داشته باشد که محمود درویش پرچم افراختهی شعر معاصر فلسطین در جهان است. به گونهی خاص پرچم افراختهی شعر پایداری فلسطین. گویی محمود درویش و شعر پاداری فلسطین دو روی یک سکهاند. آنجا که بحثی از شعر پایداری فلسطین به میان میآید نخستین نام، محمود درویش است که بر زبانها جاری میشود و به همینگونه تا نام محمود درویش به میان میآید، بحث شعر پایداری فلسطین نیز در پی میآید.
دهکدهی او «البروه» نام دارد که ناصر خسرو در سفرنامهی خود از آن به نام بروه یاد کرده است. این دهکده در سمت شرقی شهر عکا موقعیت دارد. روز سیزدهم مارچ 1941میلادی محمود درویش در این ...
دیرینگی نوروز در فرهنگ ایران و آسیای غربی خود باعث پیدایش مضامن اساطیری در ادوار گوناگون شده است. هر چند نمیتوان تاریخی قطعی برای پیشینه نوروز قائل شد، اما رگههایی از اساطیر نوروزی مربوط به هزاره نخست پ.م. و اعصار بعد را میتوان یافت.
فرهنگ امروز/ ابوالقاسم اسماعیل پور مطلق:
دیرینگی نوروز در فرهنگ ایران و آسیای غربی خود باعث پیدایش مضامن اساطیری در ادوار گوناگون شده است. هر چند نمیتوان تاریخی قطعی برای پیشینهی نوروز قائل شد، اما رگههایی از اساطیر نوروزی مربوط به هزاره نخست پ.م. و اعصار بعد را میتوان یافت.
نخستین درونمایهی اسطورهای نوروز و شاید کهنترینِ آن ...
این مصاحبه اولینبار 22 مارچ 1968 در مجلهی تلگراف منتشر شده است.
«عنکبوتها» پروفسور تالکین این کلمه را همچون پیپی که در دهان دارد مزه مزه میکند. «عنکبوتها وحشتناکترین تصویر در اذهان اروپای شمالیاند.» پروفسور که حالا [در زمان برگزاری این مصاحبه] 76 سال دارد، نویسندهی دو اثر بزرگ هابیت و کتاب پریان [هنوز لغت فانتزی برای این مجموعه استفاده نمیشده] سه جلدی ارباب حلقههاست که کندترین و پرفروشترین در تاریخ انتشارات مدرن است. صحبت به اژدهایان و دیگر هیولاها میکشد. موضوعی که پروفسور در آن تبحر ویژه ای دارد.
وقتی بحث به یکی از هیولاهای عنکبوتگونهی عظیمالجثهی داستا ...
فراروایت چیست و تالکین در ارباب حلقهها چطور از آن استفاده کرده؟
فراروایت یکی از صدها واژهی تخصصی است که بسیاری از ما را میترساند. به نظر میآید واژههای تخصصی، اصطلاحات، مکاتب، رویکردها و نظریههای نقد، ربط مستقیمی به زندگی روزمره ندارند و هالهای از اعتبار و جدیت در اطراف آنها است که مانع نزدیک شدن مخاطبان به فضای نظری میشود؛ اما همهی ما دانسته و ندانسته هر روز در حال تحلیل داستانها و روایتهایی هستیم که سر راهمان قرار میگیرند. اعم از داستانهای تخیلی یا واقعی. آشنایی با الگوهای نقد حرفهای و بهکارگیری آنها، توان ما را در نقد داستانهای واقعی زندگی افزایش می ...
بهرنگی پنجاه سال بعد
ارس درست در پشت پاسگاه جریان داشت. در میان خنده و شوخی، لخت شدند و به آب زدند. [...] پنجاه متری شنا نکرده بود که صدای فریاد صمد را شنید: «دکتر! دکتر!» بلافاصله برگشت و دید که صمد تا بالای شانههایش توی آب است و هراسان دست و پا میزند. بلافاصله چرخ زد و در خلاف جهت جریان آب، رو به سمتی که صمد بود، با تمام قوا دست و پا زد. تقریباً نصف فاصله را طی کرده بود که صمد برای سومین بار صدایش کرد. [...] دید که جریان تند صمد را در خود بلعید. دید که صمد ناپدید شد. دید که جهان خاموش شد.»
این بخشی از روایت حمزه فرهتی است در کتاب خاطراتش «از این سالها و سالهای دیگ ...