تاریخ ادبیات خودمونی
خانم ماریان اوانز، که بعدها به «جورج الیوت» مشهور شد، ۲۲ نوامبر ۱۸۱۰ در انگلستان متولد شد. او در کودکی چندان مورد توجه والدینش نبود و همیشه مشتاق کسی بود که او را بیش از دیگران دوست داشته باشد.
در سال 1851 که در لندن زندگی میکرد، با افراد مشهوری مانند چارلز دیکنز ملاقات کرد . دوستی جورج لِویس را که سردبیر یک هفتهنامهی انتقادی بود، به ماریان معرفی کرد. او مردی نهچندان خوشقیافه، اما انسان مهربان و شریفی بود. ماریان و لویس بههم علاقمند شدند اما لویس که از ازدواج ناموفقش 4 فرزند داشت و بنابرقانون آن زمان نمیتوانست همسرش را طلاق بدهد، بههمراه ماریان در منزل دیگری ساک ...
داستان یک عکس
«با کمال روانی و تندی در مسائل الهی و فلسفی با مردم مباحثه میکرد و شعر و مَثَل و حدیث بود که مثل آبِ روان در سخنان او جاری میشد. وقتی کسی به او گفت اگر میخواهید شب را در خانهی ما بمانید، چون پیغمبر ما گفته "اکرموا الضّیف"، او فوراً دنبالهی حدیث را گفت که "ولو کان کافراً" و گوینده خجالت کشید که چرا به چنین مرد مطلعی چنین گوشه و کنایهای زده است.»
این توصیف مجتبی مینوی است از ادوارد براون، ایرانشناس مشهور که مهندسی را رها کرد و در جواب پدرش گفت: «تا حال طفل بودم و تمیز نداشتم و رأی خود را ندانستم، حالا که فهمیدهام میخواهم پیشهای اختیار کنم که مانع سفر نباشد.»
...
دانستنیهای ادبی
تعریف
فن فیکشن یا بهاختصار «فَنفیک» یا ادبیات طرفداری/ هواداری، تغییر دادن یا بسط دادن دنیا و اتفاقات یک اثر داستانی، توسط طرفداران آن است. فنفیک به نظریهها، پیشبینیها و تمایلات طرفداران پیرامون وقوع حوادث دلخواهشان جان میبخشد و تمرکز بسیاری از آنها، به جای قهرمان داستان، بر یکی از شخصیتهای فرعی است که بهطور غیرمنتظرهای محبوبیت زیادی کسب کرده.
فَنفیکها به چند دلیل نوشته میشوند؛ یکی ادامه دادن داستانی است که پایان مناسب یا کاملی نداشته، دیگری قرار دادن شخصیتهای داستان در موقعیتهای نامعمول و پرداختن به نتیجهی آن و البته قرار دادن شخصیتهای دو داستان متفاو ...
به وقت تقویم
حسین محیالدین الهی قمشهای، استاد عرفان، فلسفه و ادبیات و مفسر قرآن، چهاردهم دی ماه سال ۱۳۱۸ در تهران به دنیا آمد. ایشان به زبانهای انگلیسی، عربی و فرانسه مسلط است.
استاد تالیفات و ترجمههای ارزشمندی در زمینه ادبیات انجام داده از جمله تصحیح دیوان حافظ یا بررسی آثار ترجمه شده اسلامی به زبان انگلیسی. از دیگر تالیفات او میتوان به کتابهای زیر اشاره کرد: گزیده فیهمافیه (مقالات مولانا) در معرفی جلالالدین بلخی و شرح مقالات، گزیده منطقالطیر در معرفی عطار و هفت شهر عشق، شرح گلشن راز شیخ محمود شبستری، ترجمه گزیدهای از سخنان شکسپیر، گزیده شاهنامه و رباعیات حکیم عمرخیام ...
به وقت تقویم
شهلا ریاحی، اولین کارگردان زن ایران، صبح امروز درگذشت. شهلا ریاحی با نام اصلی قدرتالزمان وفادوست، هفدهم بهمن ۱۳۰۵ در تهران به دنیا آمد. پدرش حاج شیخ آقا وفادوست سبزواری، از اهالی شهر سبزوار و مادرش زهرا عسگری از اهالی قم بود. پدرش که ریاست عدلیه مشهد را برعهده داشته، برای مجلس موسسان به تهران آمده و همان جا ازدواج میکند. اما پس از تولد قدرت الزمان در سال ۱۳۰۵ به مشهد میرود و کمی بعد فوت میکند.
قدرتالزمان در ۱۴ سالگی با پسر عموی ناتنیاش اسماعیل ریاحی کارگردان معروف تئاتر ازدواج کرد و نام فامیل خود را به «ریاحی» تغییر داد. همسرش همچنین به دلیل دارا بودن چشمهای شهلای ...
شعر به روایت آواز
در این ویدئو شعر زیبایی از فروغ با آهنگسازی و صدای میلاد درخشانی را میبینیم. این قطعه نخستین بار در سال ۱۳۹۳ و در آلبوم «اشارات نظر» منتشر شد.
متن آهنگ:
پشت شیشه برف میبارد
پشت شیشه برف میبارد
در سکوت سینهام دستی
دانه اندوه میکارد
مو سپید آخر شدی ای برف
تا سرانجامم چنین دیدی
در دلم باریدی ... ای افسوس
بر سر گورم نباریدی
چون نهالی سست میلرزد
روحم از سرمای تنهایی
میخزد در ظلمت قلبم
وحشت دنیای تنهایی
دیگرم گرمی نمیبخشی
عشق، ای خورشید یخ بسته
سینهام صحرای نومیدیست
خسته ام، از عشق هم خسته
غنچهٔ شوق تو هم خشکید
شعر، ای شیطان افسونکار
عاقبت زین خوا ...