یار مهربان
مجبور نیستید برای از بین بردن یک فرهنگ کتابها را بسوزانید، فقط کاری کنید که مردم آنها را نخوانند.
(ری بردبری - نویسندهی کتاب فارنهایت ۴۵۱) ...
یار مهربان
خیلی فرق است بین کسی که باشوق و حرارت میخواهد کتاب را مطالعه کند و آدم خستهای که میخواهد با کتاب، خستگی خود را رفع کند.
چارلز دیکنز (نویسندهی انگلیسی) ...
دانستنیهای ادبی
شعر کهن
شعر کهن فارسی یا شعر کلاسیک قدمتی بیش از ۱۱۰۰ سال دارد. این گونه شعر کاملاً موزون بوده و وزن آن بر پایهی ساختاری است که «عروض» (وزن شعر فارسی) نام دارد. ساختار اوزان عروضی بر پایهی طول هجاهاست. هر مصراع به قالبهایی تقسیم میشود که هجاها باید در آن قرار گیرد. تفاوت شعر هجایی، با شعر عروضی در وجود همین قالبهاست؛ شعر هجایی در قالبی قرار نمیگیرد.
انواع شعر کلاسیک فارسی:
مثنوی - قصیده – غزل – مسمط – مستزاد – ترجیعبند – ترکیببند – قطعه – رباعی - دوبیتی – تکبیت - چهارپاره.
شعر نو
شعر نو فارسی عنوانی در برابر شعر کهن فارسی است که قرن ۱۴ هجری به وجود آمد و از ...
دانستنیهای ادبی
عبارت «نسل بیت» را اولینبار جک کرواک در سال ۱۹۴۸، در اشاره به دوستان همنسلش، مثل نیل کسیدی که شیوهی زندگی عجیبی داشتند و در خیابانها و جادهها خوشگذرانی میکردند، به کار برد؛ اما پس از انتشار رمان «در جاده»، این واژه دیگر به نام جاودانهی نسلی بدل شد که با آثار رادیکال و نامتعارفشان تحولی بزرگ در ادبیات آمریکا پدید آوردند.
کرواک اصرار داشت که «بیت» از کلمهی «بِئاتیفیه» آمده که در ادبیات مذهب کاتولیک به مرحلهی آمرزیدگی (مرحلهی پیش از تقدیس)، گفته میشود، به این شکل کرواک میخواست بر خوشبختی و سعادت بیاندازهی نسل خود تأکید کند. هربرت هانک در یادداشتهای روزانهی خ ...
داستان یک عکس
بزرگ علوی، نویسندهی رمان مشهور چشمهایش، سیزدهم بهمن سال ۱۲۸۲ در تهران به دنیا آمد. بزرگ علوی را همراه محمدعلی جمالزاده، صادق هدایت و صادق چوبک، پدران داستاننویسی نوین ایرانی میدانند. علوی همپای هدایت در دگرگونی داستاننویسی ایران تاثیر گذاشت و همانند او به سبک واقعگرایی میپرداخت.
علوی و هدایت باهم دوستی نزدیکی داشتند. از ابتدای آشنایی آنها، «محفل رَبعه» در سال ۱۳۰۹ شکل میگیرد. اعضای اصل این گروه را چهار جوان روشنفکر مدرنیست تشکیل دادند: صادق هدایت، بزرگ علوی، مجتبی مینوی و مسعود فرزاد. بعدها پرویز خانلری، نیما یوشیج، عبدالحسین نوشین، محمد مقدم، غلامحسین مینباشیان ...
به وقت تقویم
جیمز جویس نویسندهی ایرلندی است که دوم فوریه ۱۸۸۲ در دوبلین به دنیا آمد. مشهورترین اثر او، رمان اولیس یا یولسیز یکی از شاهکارهای ادبیات مدرن بهشمار میرود. این کتاب که سومین اثر جیمز جویس است در سال ۱۹۲۲ در پاریس منتشر شد.
اولیس به خاطر توصیف بیپروای جزئیات روابط بین شخصیتهای داستان، با ممنوعیت مواجه شد. ترجمهی آن در ایران نیز ماجراهای خودش را داشته است؛ تا سالها، هر زمان که صحبت از اولیس میشد، همه به یاد ترجمهی معروف منوچهر بدیعی میافتادند که مدت زیادی در انتظار مجوز ماند و در نهایت ممیزیهای بسیار باعث شد که بدیعی از خیر انتشار آن بگذرد.
اما در یکی دو سال اخ ...