تولد : اریک امانوئل اشمیت نویسنده، نمایشنامهنویس و فیلسوف فرانسوی در ۲۸ ژوئن ۱۹۶۰ در لیون به دنیا آمد.
اریک امانوئل اشمیت، نمایشنامهنویس، رماننویس و کارگردان فرانسوی-بلژیکی در مارس ۱۹۶۰ در فرانسه به دنیا میآید. در کودکی با دیدن تئاتری از ادموند رُستاک دگرگونشده و به دنیای تئاتر علاقهمند میشود و شروع به نوشتن میکند و چنانچه خودش بعدها تعریف میکند از همان زمان، یعنی شانزدهسالگی نمایشنامههای خودش را در دبیرستان بازی و کارگردانی میکرده. پس از گذراندن دوره دبیرستان، کنکور دانشسرای عالی (lÉcole Normale Supérieure) را با موفقیت میگذراند و بین سالهای ۱۹۸۰ تا ۱۹۸۵ در این مدرسه تحصیل میکند.
در سال ۱۹۸۷ تز دکترایش را با موضوع «دیدرو و متافیزیک» دفاع میکند و سپس به تدریس در دانشگاه و نوشتن نمایشنامه مشغول میشود. ده سال بعد آن را با عنوان «دیدرو و فلسفه اغوا» چاپ میکند.
اشمیت اولین نمایشنامه خود را با نام «شب والونی» در سال ۱۹۹۱ مینویسد. این نمایشنامه که روایت مدرنی است از دون ژوان در همان سال در تئاتر رویال کورت لندن به روی صحنه میرود. سپس با دومین نمایشنامه خود به موفقیتی چشمگیر در این زمینه میرسد؛ این اثر که «مهمان ناخوانده» نام دارد و گفتگویای است میان فروید و شاید خدا، موفق به دریافت سه جایزه از جشنواره شب مولیر ۱۹۹۴ میشود. ازاینپس اشمیت تدریس فلسفه را کنار میگذارد و خود را تنها وقف نوشتن میکند.
اثر بعدی او «نوای اسرارآمیز» با بازی دو بازیگر سرشناس آلن دلون و فرانسیز هوستر به روی صحنه میرود.
طی سالهای ۱۹۹۰ نمایشنامههای اشمیت موفقیتهای بسیاری را کسب میکنند؛ بهطوریکه در بسیاری از کشورها توسط افراد سرشناس به روی صحنه میروند، جوایز متعددی را دریافت میکنند، به زبانهای مختلف دنیا ترجمه و به شمارگان بالا چاپ میشوند.
اشمیت همزمان با نوشتن نمایشنامه، شروع به نوشتن رمان و داستان میکند، در سال ۲۰۰۰ «انجیل به روایت پیلات» که در رابطه با سرگذشت عیسی مسیح است، را منتشر میکند که موردتوجه منتقدین و نیز خوانندگان قرار میگیرد و جایزه بزرگ خوانندگان را برای نویسنده خود به ارمغان میآورد.
رمانهای دیگر او چون «سهم دیگری» - رمانی بسیار سیاه درباره هیتلر- «زمانی که یک اثر هنری بودم» -روایتی فانتزی و هجوآمیز از فاوست- مجموعه «چرخه نادیدنی» شامل: «میلارپا» -درباره بودیسم- «موسیو ابراهیم و گلهای قرآن» -درباره سوفیسم- «اسکار و بانوی صورتی» -درباره مسیحیت- «فرزند نوح» -درباره یهودیت- «سوموکاری که نمیتوانست تنومند شود» -درباره بوداییسم زِن- «زندگی من با موتزارت» -رمان اتوبیوگرافی- و «اولیس از بغداد» علاوه بر فرانسه، در بسیاری از کشورهای دیگر ترجمه و با موفقیتهای بسیار زیادی روبهرو شدند.
اشمیت در زمینههای دیگری چون فیلمنامه، داستان کوتاه و اپرا دست به نگارش برده و همچون رمانها و نمایشنامههایش آثار بسیار موفقی را خلق کرده است که همواره موردتوجه همه نوع مخاطبی به زبانهای مختلف بوده است و جوایزی بیشماری چون: جایزه بزرگ تئاتر برای مجموعه آثارش از آکادمی فرانسه در سال ۲۰۰۰، جایزه بزرگ تماشاگران از لایپزیگ در سال ۲۰۰۴، جایزه آکادمی بالزاک در سال ۱۹۹۸، جایزه تئاتر شهر (کلن، آلمان) و... را دریافت کرده است.
ساختار غافلگیرکننده، طرحهای داستانی عجیب و خلاق و پایانبندیهای حیرتآور از مهمترین ویژگی آثار اشمیت است که خواننده را در مسیر روایت میخکوب میکند. اشمیت با نگاهی فلسفی، هستیشناسانه و روانشناسانه به کاویدن لایههای پنهان و خفته ذهن انسان میپردازد و سؤالهایی را پیش روی انسان معاصر میگذارد که همواره با آن دستبهگریبان است.
او هماکنون ساکن بروکسل است.
آثار
- نمایشنامهها:
۱. ملاقاتکننده The Visitor (Le Visiteur, ۱۹۹۳)
۲. خرده جنایتهای زناشویی Partners in crime (Petits crimes conjugaux, ۲۰۰۴)
۳. نوای اسرارآمیز
۴. عشقلرزه La tectonique des sentiments
۵. مهمانسرای دو دنیا Between Worlds , ۱۹۹۹)
۶. مهمان ناخوانده
۷. اگر از نو شروع کنیم
- داستانها و رمانها:
۱. گلهای معرفت (مجموعهی سه داستان کوتاه «میلارپا»، «ابراهیم آقا و گلهای قرآن» و «اسکار و بانوی گلیپوش»
۲. انجیلهای من
۳. زمانی که یک اثر هنری بودم (انتشارات افراز) Lorsque j'étais une oeuvre d'art ۲۰۰۲
۴. اولیس از بغداد (انتشارات افراز) Ulysse from Bagdad
۵. سوموکاری که نمیتوانست تنومند شود (انتشارات افراز) Le Sumo qui ne pouvait pas grossir (۲۰۰۹)
۶. پرنس پابرهنه و داستانهای دیگر (انتشارات افراز)
۷. کشتیگیری که چاق نمیشد (نشر باغ نو)
۸. یک روز قشنگ بارانی (نشر قطره)
۹. زن در آینه La femme au miroir
۱۰. فرضیههای جایگزین ۲۰۰۱ la Part de l'autre
۱۱. ده فرزند نداشته بانو مینگ ۲۰۱۲ Les dix enfants que Mme Ming n'a jamais eus
۱۲. خیانت انیشتین (نشر قطره)
۱۳. آدولف ه، دو زندگی (نشر نیکو نشر)
۱۴. سهم دیگری
۱۵. مادام پیلینسکا و راز شوپن (نشر چترنگ)
«زنها فقط اونچه رو که در مردها زنونهست میفهمن و مردها فقط جنبههای مردونهی زنها رو درک میکنن، یعنی باید گفت که هیچ کدوم اون یکی رو نمیفهمه!»
ارسال دیدگاه