او نمادی از اراده و توانایی محسوب میشد کسی که رکورد پرواز روی دریای آتلانتیک را داشت و از شرق به غرب و برعکس بر فراز آفریقا پرواز کرده بود. بریل مرکام سرانجام وسوسه شد تا خاطرات و تجربیات فراوان خود را با زبانی داستان مکتوب کند. حاصل تلاش او برای نوشتن ماجراجوییهایش همین کتابی است که با عنوان «شب در مسیر غرب» توسط احسان نوروزی به فارسی درآمده و به همت نشر چشمه منتشرشده است.
درست چهل سال بعد از نوشتن کتاب در سال ۱۹۸۲ نامهای قدیمی از ارنست همینگوی پیدا شد. این عجیب نیست که همینگوی با روح بسیار ماجراجویش، از خواندن کتاب بریل مرکام کیفور شده باشد و به خصوص این که خود نویسنده را نیز در زمان اقامت در آفریقا از دور و نزدیک میشناخت با آشنایی داشت. همینگوی در این نامهی قدیمی که خطاب به مسکول پرکنیز نوشته بود از این کتاب ستایش فراوان کرد:
«کتاب بریل مرکام، شب در مسیر غرب، را خواندهای؟ وقتی آفریقا بودم نسبتاً خوب میشناختمش و هیچ وقت گمان نمیکردم بتواند و بخواهد که دست به قلم ببرد، مگر برای نوشتن دفترچهی پروازش. از قرار معلوم، خیلی هم خوب نوشته، به شکل اعجاب انگیزی خوب، آن قدر که من از خودم به عنوان یک نویسنده شرمنده شدم. حس کردم صرفاً یک نجار کلمات هستم، هر چه را در کار صیقل خورده باشد برمی دارم و به هم میخشان میکنم و بعضی وقتها یک خوکدانی معمولی میسازم. ولی او (بریل مرکام) فاتحهی همهی ما که خودمان را نویسنده می دانیم نوشته است. آن بخشهایی از را که شخصاً اطلاع دارم، که یا خودم آنجا بودم یا در روایات مردم شنیدهام، کاملاً حقیقت دارند... امیدوارم این کتاب را بگیری و بخوانیاش، چون واقعاً کتاب محشری است.»
بعد از کشف این نامه ورق برگشت، بریل مرکام در مرکز توجه قرار گرفت. ناشران او را یافتند. هشتادساله شده بود، پیر و درهم شکسته با اوضاع مالی خراب که شغل پدرش را در پیش گرفته بود. حق التالیف انتشار مجدد کتاب «شب در مسیر غرب» توانست سر و سامانی به زندگی او بدهد.
این کتاب پیش از این نیز (با ترجمهی ابراهیم یونسی) به فارسی منتشر شده بود؛ جالب این که در آن زمان هم کتاب چندان دیده نشد! اما این بار ماجرا به شکل دیگری رقم خورده است و ترجمه تازه آن به واسطه حضور ناشری باسابقه و معتبر، زمینهای برای توجه به کتاب را به وجود آورده است.
«شب در مسیر غرب» کتابیست جذاب؛ خاستگاه این جذابیت کششی نیست که حاصل برخورداری از ساختار روایی پیچیده و یا صناعات داستاننویسی متفاوت بکار گرفته شده در آن باشد؛ بلکه این جذابیت از محتوای پرملاط آن و نقش قریحه و غریزه بریل مرکام در درک بی واسطهاش از زندگی و روایت غریزی اما پر احساس و غنی او مایه میگیرد.
برگرفته از الف کتاب
۳۲۰ صفحه - رقعی (شومیز) - چاپ ۲ - ۵۰۰ نسخه ISBN: ۹۷۸-۶۰۰-۲۲۹-۴۲۷-۲
تاریخ نشر:۹۷/۰۵/۲۹ قیمت :۳۲۰۰۰۰ ریال
ارسال دیدگاه