بازار خوبان
آرش صادقبیگی (زادهی ۱۳۶۱ در اصفهان)، نویسندهی معاصر ایرانی و سردبیر سابق مجلهی داستان همشهری است. او با اولین کتابش «بازار خوبان» توانست همزمان جایزهی ادبی جلال آلاحمد و کتاب سال ایران را از آن خود کند. این مجموعه شامل ۸ داستان کوتاه است که تقریباً همگی حول و حوش یک شغل خاص در جریانند. شغلهایی که کمتر در داستانهای ایرانی محلی از اعراب داشتهاند؛ مردی پارچهنویس، گرمابهداری سن وسال دار و...
یکی از بخشهای جالب این کتاب نخستین داستان آن است که صادقبیگی با عنوان «باران تابستان» منتشر کرده است. وی در این داستان با زبان طنز به خصوصیات رفتاری و زندگی عموی خود که سالها خارج از وطن زندگی کرده و با شنیدن خبر مرگ پدرش ۲۴ ساعته به ایران بازگشته، پرداخته است. از ویژگیها و امتیازهای این داستان استعارهها و کنایههای زبانی آن است که باعث جذابیت هرچه بیشتر داستان و همراه کردن مخاطب میشود.
خود نویسنده راجع به کتاب میگوید: «داستانهای کتاب «بازار خوبان» با فاصله و در عرض نزدیک به ده سال نوشته شده و امیدوارم با خوانش آن یک اتفاق درونی برای مخاطبانم روی دهد. بیشتر داستانهای کتاب من در اصفهان رخ میدهد و با وجود اینکه به فضاهای سنتیتری میپردازد اما آنچه در آنها روایت میشود زندگی عادی آدمهاست. من پیوند میان زندگی عادی مردم با مدیومهای نمایشی را دوست دارم و سعی کردم در کتابم هم این را به نمایش بگذارم. با این همه آنچه در این مجموعه برایم اهمیت داشت دارا بودن پلات داستانی و قصه در هر داستان بود.»
مهمترین ویژگی مشترکی که داستانهای «بازار خوبان» را هویت بخشیده، محور زبانشناسی آن است؛ البته موضوع لحن نیز به یاری داستانها آمده است. از منظر مضمونی تقریباً همه داستانها اخلاقگرا هستند؛ یعنی درنهایت راوی مخاطب را بهنوعی نتیجهگیری اخلاقی راهنمایی میکند. اما هنر نویسنده این است که نتیجهگیری را در فرآیند رخدادهای داستان نهفته میدارد تا سر بزنگاه آخر!
الهه ملکمحمدی
داستانهای کوتاه فارسی - قرن 14. ۹۴ صفحه - رقعی (شومیز)
ارسال دیدگاه