جاودانگی (Nesmrtelnost) اثری از میلان کوندرا نویسنده و متفکر چک فرانسویست که در سال ۱۹۸۸ به زبان چکی نوشته شد و در سال ۱۹۹۰ به زبان فرانسه برگردانده و منتشر شد. کوندرا در این اثر نیز مانند کتاب بار هستی به موضوعاتی چون عشق، تنهایی، بیگانگی و درد و رنجهای بی پایان انسان میپردازد.
قهرمان اصلی کتاب با حرکت دست پیرزنی شکل میگیرد که در استخر مشغول یادگیری شناست، وقتی بیرون میآید برای مربیاش دست تکان میدهد و ازهمین حرکت است که شخصیت خیالی اگنس در ذهن نویسنده جان می گیرد و به تبع آن شخصیتهای دیگری وارد داستان میشود.
داستان حاوی خردهروایتهای مختلفی است که همه به هم مرتبط میشوند؛ جایی گوته همراه رفیقاش همینگوی در سرزمین آدمهای جاوید زندگی میکند و هر دو به تحلیل گذشته و تصویری که طرفداران و رسانهها ازشان ساختهاند، مشغولاند. جایی دیگر، زنی در درون خویش مشغول زندگیست، کم حرف میزند، کم واکنش نشان میدهد و کم هیجان و عاطفهاش را ابراز میکند؛ و در جایی دیگرافراد دیگری از تاریخ و فرهنگ اروپا وارد روایت میشوند. کوندرا خودش هم جزیی از کتاب است و زیبایی کتاب مخصوصا وقتی شخصیتها یکدیگر را ملاقات میکنند، به اوج خود میرسد.
جاودانگی در ایران بارها به فارسی برگردانده شده است که ازجملهی آنها میتوان به ترجمههای حشمتالله کامرانی و حسین کاظمی یزدی اشاره کرد. سبکی تحملناپذیر هستی (بار هستی)، هویت، خنده و فراموشی، جهالت ، آهستگی، عشقهای خندهدار، زندگی جای دیگری است، هنر رمان و والس خداحافظی از دیگر آثار میلان کوندرا هستند که در ایران به چاپ رسیدهاند. میلان کوندرا چندین بار نامزد دریافت جایزهی نوبل شده است.
داستانهای چک - قرن ۲۰م.
ارسال دیدگاه