کتاب رنج و سرمستی (به انگلیسی: The Agony and the Ecstasy) به قلم ایروینگ استون نویسندهی آمریکایی است که عمده شهرتش به واسطهی رمانهایی است که دربارهی زندگینامهی افراد مشهور تاریخ نوشته. کتاب «رنج و سرمستی» زندگینامهی میکل آنژ، خالق هنر و مجسمهساز نامدار ایتالیایی است که چند مترجم از جمله باجلان فرخی (اساطیر)، پرویز داریوش (امیرکبیر) و اسماعیل قهرمانیپور (سمیر) آن را به فارسی برگرداندهاند.
میکل آنژ نقاش و پیکرتراش مشهور ایتالیایی، یکی از هنرمندان نابغه تاریخ و معروفترین چهره رنسانس ایتالیا است. وی در نقاشی، مجسمه سازی و شعر استعداد بالایی داشت، اما علاقهی اصلیاش مجسمهسازی بود و نخستین مجسمه خود را بین سالهای 1496 و 1501 در رم ساخت.
ایروینگ استون برای نوشتن زندگینامهی میکل آنژ، چند سال در ایتالیا به مطالعه آثار وی پرداخت، تراشیدن مرمر را فرا گرفت و 495 نامه موثق میکل آنژ را به دقت خواند و حتی تلاش کرد افراد زندگی آنژ را بشناسد؛ سرانجام نتیجه مطالعاتش را در کتاب «رنج و سرمستی» منتشر کرد. در واقع کتاب رنج و سرمستی مطالعهای مستند است در قالب رمان.
کتاب روایت خود را از کودکی میکل آنژ آغاز میکند و همراه با رنج میکل آنژ برای پیکرتراش شدن و سرمستی او از پیکرتراشی، داستانی زیبا از لحظات مهم میکل آنژ ارائه میدهد. موفقیت کتاب نهتنها بخاطر مستندات آن، بلکه به خاطر خیالات استون در هنگام نوشتن زندگینامه است که کتاب را از یک بیوگرافی معمولی، به رمانی هیجانانگیز و زیبا تبدیل کرده، به طوری که خواننده با میکل آنژ و روح مشتاق او انس میگیرد.
پدر میکل آنژ همواره با هنرمند شدن میکل آنژ مخالف بود، اما او راه هنر را پیش گرفت. آنژ ابتدا به نقاشی روی آورد، اما به خاطر اشتیاق همیشگیاش به سنگتراشی، پیش از اتمام نقاشی، به عنوان استاد به مدرسهی مجسمهسازی منتقل شد. او ساعتها وقت خود را در معدن سنگی در فلورانس به تراشیدن سنگ سپری میکرد و همانند داوینچی، جسد انسانها را برای دستیابی به تصویری برتر از انسان کالبد شکافی میکرد تا بتواند آثاری همچون «تندیس داوود» یا تابلوی «آفرینش انسان» در کلیسای سیستین از خود به جا بگذارد.
کتاب رنج و سرمستی، مرحله به مرحله با میکل آنژ همراه میشود تا نشان دهد که هنرمند واقعی برای اعتلای هنر، چقدر از روح و جان و هنر خود هزینه میکند تا اثری ماندگار از خود به یادگار بگذارد. کتاب به همهی علاقمندان هنر و زندگینامه توصیه میشود و خواندنش لذتبخش است.
فرناز ابراهیمی
میکل آنژ، 1564 - 1475 - داستان
داستانهای آمریکایی - قرن 20م.
ارسال دیدگاه