معرفی کتاب اسپارتاکوس
هوارد فاست نویسنده، فعال اجتماعی و روزنامهنگار آمریکایی، خالق رمان تاریخی اسپارتاکوس (Spartacus) است. این کتاب در ایران با دو ترجمه منتشر شده، ابراهیم یونسی (نگاه) و ذبیحالله منصوری (زرین). البته طبق معمول، ترجمههای ذبیحالله منصوری با وجود شیرینی و نثر زیبا، در واقع بازآفرینی اثر است.
هوارد فاست در شهر نیویورک در خانوادهای فقیر و کارگری از مادری بریتانیایی و پدری اکراینی متولد شد. وی از همان کودکی به دلیل فقر خانواده ناچار به تحمل رنج و زحمت کار بود و تحصیلات پراکندهای داشت. مدتی سودای دریانوردی به سرش زد ولی به دلیل کمی سن پذیرفته نشد، برای همین شروع به سفر در سراسر آمریکا کرد و انواع شغلها از چوببری گرفته تا پادویی کتابخانه را تجربه کرد، از همانجا علاقهمندی اصلیاش یعنی تاریخ و نویسندگی را کشف و از ۱۷ سالگی شروع به نوشتن رمانهای متاثر از تاریخ کرد.
رمان اسپارتاکوس در سال ۱۹۵۱ منتشر شد. این رمان روایتی تاریخی از بردهای است که جزو گلادیاتورهای روم باستان بوده. این برده رهبری گلادیاتورها را در سال ۷۳ پیش از میلاد بر عهده میگیرد و غوغای زیادی به پا میکند. اسپارتاکوس که اهل شمال دریای اژه و منطقهی تراسی بوده، در جنگی اسیر ارتش روم میشود و به مدرسه گلادیاتورها در کاپوا بُرده میشود. او پس از مدتی بردگان را با خود متحد میکند، شورش بزرگی به پا میکند و جنوب روم را بر ضد تبعیضی که حکومت بر مردم فقیر و بردهها روا میداشته برمیانگیزاند و پیروزیهایی هم بدست میآورد. البته این شورش پایان تلخی به همراه دارد، ولی اسم اسپارتاکوس و تأثیر عملش در تاریخ باقی میماند.
فاست در واقع تاریخ را محملی برای نمایش واقعیتهای جامعهی معاصرِ خود قرار داده است؛ ظلم و ستم انسانهای قدرتمند را نکوهش میکند و آزادیهای ظاهری جامعهی آمریکا را به ریشخند میگیرد. هوارد فاست مشهورترین رماننویس تاریخی آمریکاییست که عضو حزب کمونیست بوده. نثر او بسیار جذاب است، روحیهی ظلمستیزی و عدالتخواهی را در خوانندگانش بیدار میکند و حسی حماسی به آنها میدهد. او خود همیشه نسبت به بردگان سیاهپوست آمریکایی احساس شفقت میکرد و برای آزادی و برابری آنها فعالیت سیاسی و اجتماعی کردهاست.
اسپارتاکوس برای آنها که میخواهند یک جریان تاریخی را از زندگی مردم ستمکشیده در قالب روایتی جذاب و دراماتیک بخوانند انتخاب مناسبی است.
محدثه میرجعفری
داستانهای آمریکایی - قرن ۲۰م.
ارسال دیدگاه