رابینسون کروزوئه
رابینسون کروزوئه یا رابینسون کروسو (Robinson Crusoe) رمانی به قلم تاجر، نویسنده و روزنامهنگار انگلیسی، دانیل دفو است. این رمان اولین بار در آوریل سال 1719 منتشر شد و نویسندهاش را به شهرت جهانی رساند، تاجاییکه بسیاری دانیل دفو را «پدر رمان انگلیسی» میدانند.
رمان رابینسون کروزوئه داستان جوان بریتانیایی ثروتمندی به همین نام است که به خاطر علاقه به دریانوردی و ماجراجویی، زندگی مرفه خود را رها میکند و به سفر دریایی میرود، سفری که اتفاقات بسیاری را برای او رقم میزند که مهمترین آنها 28 سال زندگی در جزیرهای دورافتاده است. پس از این مدت طولانی و گذران زندگی در تنهایی، طی حادثهای جان یک بومی را نجات میدهد و این تازه آغاز ماجراست...
رمان رابینسون کروزوئه را یک خودزندگینامه روحانی و خیالی بینظیر میدانند که با شرح وقایع داستانی به شکلی نمادین وضعیت سیاسی، اجتماعی و اقتصادی در زمانه خودش را به نقد کشیده است. داستانی که در آن با نشان دادن ارتباط قهرمان اصلی با طبیعت، به مضامینی مثل رشد شخصی و توسعه فردی پرداخته است.
گفته میشود دفو این رمان را بر اساس ایدهای از داستان زندگی یک ملوان اسکاتلندی به نام الکساندر سِلکریک نوشته است که پس از درگیری با ناخدای کشتی، به درخواست خودش در جزیرهای بدون سکنه رها میشود. او به مدت 4 سال در جزیرهای بنام ماس تیرا، از مجموعه جزایر خوانفرناندز، بهتنهایی زندگی کرده است. جزیرهای که در حال حاضر قسمتی از کشور شیلی است و نام آن در نقشه رابینسون کروزوئه است!
این رمان به سبک نثر انگلیسی قرن هفدهم و با فضاسازی رئالیستی، با ضرباهنگ تند و درونمایهای ماجراجویانه به نگارش درآمده است. ژان ژاک روسو در تحسین این رمان میگوید: « آرزو میکنم که همهی جوانان این کتاب را بخوانند تا زندگی در آزادگی، سادگی و سازندگی را بیاموزند». کارل مارکس نیز با ستایش دفو برای خلق شخصیت رابینسون کروزوئه، آن را نماد بورژوازی میداند. جیمز جویس نیز رمان رابینسون کروزوئه را کتاب موردعلاقه خود میداند.
زیبا حیدری
داستانهای انگلیسی - قرن 18م.
ارسال دیدگاه