واقعاً کاری که سلیمان حییم کرد فوق طاقت یک انسان است. معلوم است که این کار را با تمام دلبستگی، شور و زندگیاش انجام داده است. هیچ فرهنگنویسی نیست که در کار نوشتن فرهنگ نگاهی یا نیم نگاهی به حییم نکرده باشد.
کلیمی بود و کلیمیزاده و متولد تهران. پدرِ اصالتاً شیرازیاش، لحافدوز بود اما خود فرهنگنویس شد. در مدرسه اتحاد – که متعلق به یهودیان بود و هنوز هم هست – درس خواند و بعد در نوزده سالگی، یعنی درست در همان سالی که نهضت مشروطه به نتیجه رسید، راهی کالج امریکایی تهران (دبیرستان البرز فعلی) شد. درسش که تمام شد، ساموئل جردن اجازه داد از سال ۱۲۹۴ در همانجا تدریس را آغاز کند. ...
وقتی گوتنبرگ با ترکیب چند ابزار توانست اولین دستگاه چاپ را بسازد، هیچوقت فکر نمیکرد اختراع او تا این حد دنیا را به جای جدیدی تبدیل کند. کتاب که همیشهی تاریخ کالایی بسیار اشرافی و کمیاب بود، در دسترس همگان قرار گرفت و خیلی زود، در کنار انجیلِ معروف او، سر و کلهی کتابهای جادو و طلسم، داستانهای مبتذل و هجونامهها هم پیدا شد. چاپ، در دوران رنسانس، شباهت زیادی به اینترنت در روزگار ما داشت، اما همهچیز به این شباهت ختم نمیشود.
کالین مورفی در آتلانتیک نوشت:
چندی پیش، در کتابخانهی مورگانِ بخش منهتن توقفی داشتم تا نگاهی به یک انجیل گوتنبرگ بیندازم که درون مکعبی شیشهای در ...
«به من بزنگ»، «این آهنگ رو گوشیدم» و... . این فعلها بخشی از ساختههای فارسیزبانهای جوان در مکالمههای روزمره است. شاید اگر اینها را به گوشِ یک استاد ادبیات فارسی برسانیم، به احتمال زیاد برافروخته شود و بگوید که اینها، همه ساختهای مندرآوردیِ زبانی و نشانه بیسوادی هستند. اما اگر با این موضوع به نرمی برخورد کنیم، میبینیم این نوع ساخت مصدر فعلی، خیلی هم عجیب و غریب نیست و در روزگارِ فردوسی و حافظ هم رایج بوده است.
علیرضا بدیع، شاعر و دانش آموخته رشته زبان و ادبیات فارسی دربارهی ساختن مصدر از اسم، مجموعه استوریهای جالبی منتشر کرد که با واکنشهای مثبت همراه بود. او ن ...
علی اکبر دهخدا در سال 1257 در تهران متولد شد. پدرش «خانباباخان» که از ملاکان متوسط قزوین بود، پیش از ولادت دهخدا از قزوین به تهران آمد و در این شهر اقامت گزید. علی اکبر دهخدا تحصیلات قدیمی را نزد «شیخ غلامحسین بروجردی» آموخت. بعدها به مدرسه علوم سیاسی رفت. پس از پایان تحصیل به خدمت وزارت امور خارجه در آمد. علامه دهخدا در سال 1281 با «معاون الدوله غفاری» که به وزیر مختاری ایران در کشورهای بالکان منصوب شده بود به اروپا رفت و حدود دو سال و نیم در اروپا و بیشتر در وین اقامت داشت.
فعالیتهای دهخدا:
همزمان با آغاز مشروطیت، دهخدا با همکاری مرحوم جهانگیرخان و مرحوم قاسم خان، ...
ویکتور، سومین پسر کاپیتان ژوزف لئوپولد سیگیسو هوگو (که بعدها به مقام ژنرالی نائل آمد) و سوفی فرانسوا تره بوشه، در روز ۲۶ فوریه سال ۱۸۰۲ در بزانسون به دنیا آمد.
وی به شدت زیر نفوذ و تأثیر مادر قرار داشت، مادر او از شاهدوستان و از پیروان متعصب آزادی به شیوهای ولتر بود و تنها بعد از مرگ مادر بود که پدرش، آن سرباز شجاع، توانست ستایش و علاقه فرزندش را نسبت به خود برانگیزد. سالهای کودکی ویکتور در کشورهای گوناگون سپری شد. مدت کوتاهی در کالج نجیبزادگان در مادرید اسپانیا درس خواند و در فرانسه تحت آموزش معلم خصوصی خود، پدر ریوییو، کشیشی بازنشسته قرار گرفت. در سال ۱۸۱۴ به دستور پ ...
به نقل از لیتهاب- مطمئناً تردید دربارهی نگارش همهی آثار «ویلیام شکسپیر»، نمایشنامهنویس انگلیسی توسط خودش موضوع جدیدی نیست. قرنهاست که صاحبنظران و محققین به این موضوع مشکوک هستند. «چارلی چاپلین» معتقد بود نوشتن این همه واژه و روایت فرهنگ جهان توسط یک پسر روستایی کمی غیرقابلباور است. «مارک تواین» معتقد بود این نمایشنامهها توسط «فرانسیس بیکن» نگاشته شده است و «بیکن» در اولین نسخه این آثار امضای مخفی در آغاز کتاب با نان «فرانسیکو بیکانو» انجام داده است. «تواین» بعدها و در سال 1909 کتابی نیز در این باره به نگارش درآورد.
سال 1987 بود که بسیاری اعلام کردند شخصی به نام «ا ...