پشت درخت توت
احمد پوری (زادهی ۲۳ فروردین ۱۳۳۲، تبریز) مترجم، نویسنده و ویراستار معاصر ایرانی است. در ایران احمد پوری را بیشتر به خاطر ترجمههای او در حوزهی شعر میشناسند، اما رماننویس هم هست و تاکنون دو رمان از او به چاپ رسیده.
«پشت درخت توت» دومین رمان احمد پوریست که در سال ۱۳۹۵ از نشر نیماژ منتشر شده. کتاب زندگی نویسندهای را روایت میکند که رمانی نیمه تمام دارد و سی سال پس از خلق این رمان نیمهتمام، شخصیتهای این رمان از دل کتاب خارج شده و سعی دارند به او کمک کنند تا این داستان را به پایان برساند.
در «پشت درخت توت» یک تئوری مطرح میشود؛ اینکه شخصیتهای یک داستان خودشان هستند که داستان خود را پیش میبرند. بعد از سروشکلدادن به داستانشان حالا میتوانند به زندگیشان ادامه دهند و سرنوشتشان را رقم بزنند. درواقع نویسنده، حوادث و موقعیتها را بر دوش آدمهای رمان میگذارد و بعد از آن نمیداند آنها چه خواهند کرد. ورود شخصیتها به رمان به ایجاد نوعی چندصدایی در روایت کمک میکند، که از ویژگیهای منحصربهفرد «زیر درخت توت» حساب میشود.
جدای از فرم خاص روایت، ماجرای «پشت درخت توت» از دههی چهل درتبریز شروع میشود. زندگی یک معلم ساده روستاها به علت شرایط حاد سیاسی آن روزها ناگهان از روال عادی خارج میشود و سالهای پر تب وتاب، این خانواده را درگیر حوادث میکند. خود پوری در مورد حال و هوای سیاسی داستانش میگوید: «رمان «پشت درخت توت» سیاسی نیست اما از دورانی حکایت دارد که در التهاب سیاسی بسر میبُرد و سیاست میتوانست در زندگی مردم عادی، نقش بسیار بزرگی داشته باشد؛ مثل همین خانوادهی ساده یک معلم که سیاست آن را چنان درهم ریخت که این ماجراها از این درهمریختگی به وجود آمد.»
در واقع پشت درخت توت داستان آرمانخواهی آدمهاست، آدمهایی که مبارزه میکنند، از جان و مال و خانواده خود میگذرند و بهرهای از آرمانخواهی نصیبشان نمیشود.
الهه ملک محمدی
داستانهای فارسی - قرن 14
ارسال دیدگاه