«جنگ چهرهی زنانه ندارد» (The unwomanly face of war) رمانی از خانم سوتلانا آلکساندرونا آلکسیویچ نویسنده و مستندنگار بلاروسیست که نسخهی سانسور شدهی آن در سال ۱۹۸۵ منتشر شد. بیست سال بعد در سال ۲۰۰۴ نسخهی سانسورنشدهی آن اجازهی انتشار یافت که مورد استقبال خوانندگان قرار گرفت. در ایران چاپ اول این کتاب در سال ۱۳۹۵ به ترجمهی عبدالمجید احمدی توسط نشر چشمه منتشر و پس از آن بارها تجدید چاپ شده است.
این رمان برگرفته از واقعیت است و سوتلانا آلکساندرونا آلکسیویچ حضور زنان روسی در جنگ جهانی دوم را در آن به تصویر میکشد. ماجرای داستان در بحبوبهی جنگ روسها با آلمان اتفاق میافتد و سرشار از تجربههای باورنکردنی زنانیست که همچون مردان در جنگ حاضرند؛ نه در پشت جبهه و در نقشهای فرعی، بلکه در خط مقدم و رو در رو با دشمنی که به سرزمینشان تجاوز کرده است.
نویسنده در این کتاب، با به تصویر کشیدن زنانی که کارهایی خلاف عرف شناخته شده انجام میدهند، سعی در نمایاندن این نکته دارد که جنگ فراتر از احساسات زنانه است؛ زنانی که در میداناند به ناچار زنانگی را فراموش کردهاند، اسلحه به دست گرفتهاند، میکشند و کشته میشوند. به عقیدهی او زنان در جنگ اگر سهمی بیش از مردان نداشته باشند، لااقل برابر با آنها و به اندازهی آنها سهم دارند.
«تاریخ شفاهی یک فاجعه هستهای»، «صداهایی از چرنوبیل» و «پسران روئین چهره» (درباره وقایع افغانستان) از دیگر آثار آلکسیویچ هستند. آلکسیویچ در سال ۲۰۱۵ توانست جایزه نوبل را از آن خود کند. دریافت جایزهی مدیسی و جایزه صلح ناشران آلمان نیز از افتخارات دیگر او هستند.
اکرم حیدری
داستانهای روسی - قرن ۲۰م.
۳۶۶ صفحه
ارسال دیدگاه