تولد : «اسکار وایلد»، متولد ۱۶ اگتبر ۱۸۵۴ در ایرلند، شاعر، داستاننویس، نمایشنامهنویس و نویسنده داستانهای کوتاه ایرلندی بود. وی در تاریخ ۳۰ نوامبر ۱۹۰۰، در سن ۴۶ سالگی درگذشت.
اسکار فینگل اُ. فِلاهرتی ویلز وایلد در شانزدهم اکتبر سال ۱۸۵۴ در شهر دوبلین ایرلند زاده شد. او نمایشنامهنویس، شاعر داستاننویس است و نام هنری و مختصر اسکار وایلد را برای خود برگزیده است. مادر او با نام هنری اسپرانزا، شاعر و مترجم آثار افراد سرشناسی مانند دوما بود. پدر او یک چشمپزشکِ عتیقهشناس و فرهنگ دوست بود. پدرش سِر ویلیام وایلد مردی فرهنگ دوست بود و به پیشه چشمپزشکی اشتغال داشت. او بعدها به مقام چشمپزشک مخصوص ملکه نیز نائل شد. همچنین ویلیام یکی از عتیقهشناسان برجسته ایرلند بود. مادرش جین وایلد با نام مستعار اسپرانزا شاعر سرشناسی و مترجم آثار الکساندر دوما و آلفونس دو لامارتین بود.
وایلد تحصیلات ابتدایی خود را در شمال ایرلند به اتمام رسانید و در کالجهای آکسفورد، ترینیتی و مگدالن به تحصیل پرداخت. او در سال ۱۸۸۴ با کنستانس لوید ازدواج کرد. این دو در سالهای ۱۸۸۵ و ۱۸۸۶ صاحب دو فرزند پسر شد. وایلد مجموعه داستان شاهزاده خوشبخت و دیگر قصهها را برای دو پسرش نوشت. مضمون بیشتر داستانهای شاهزاده خوشبخت، اثبات انسان از طریق عشق ورزیدن به دیگران و رسیدن به زیبایی درونی بود.
او در ۴۱ سالگی به همجنسگرایی متهم شد؛ در سال ۱۸۹۵ تحت پیگرد قانونی قرار گرفت و علیرغم توصیه دوستان مبنی بر گریز به فرانسه، در بریتانیا ماند و دستگیر شد. بعد از حضور در دادگاه و با وجودیکه رأی اولیه هیئتمنصفه علیه وی نبود، درنهایت از سوی قاضی متهم شناختهشده و به دو سال حبس در شرایط سخت محکوم شد. در سال ۱۸۹۷ و پس از آزادی از زندان وی سعی کرد تا دوباره به زندگی عادی بازگردد و برای بهبود وضعیت مالی و بازگرداندن وجهه خود پس از مهاجرت به فرانسه دستبهکار شد و در اولین اقدام مجموعه اشعار چکامه زندان ردینگ (۱۸۹۸) را که در خصوص وضعیت نابسامان و غیرانسانی زندانها بود منتشر کرد.
تنها نوهی او در سال ۲۰۱۴ تئاتری در رابطه با محاکمه وایلد بر اساس دستنویسهای دادگاه او اجرا کرد. انتشارات دانشگاه آکسفورد سه اثر از وایلد بانامهای دوریان گری، اهمیت جدی بودن و روح کانترویل را برای یادگیران زبان انگلیسی چاپ کرده است. اسکار وایلد همچون بسیاری از نویسندگان در زمان حیاتشان طور که شایسته او بود موردتوجه و تقدیر قرار نگرفت.
وایلد در ۳۰ نوامبر ۱۹۰۰ و بهطور ناگهانی، و پس از ابتلا به بیماری مننژیت که به علت عفونت گوش وی به وجود آمده بود در سن ۴۶ سالگی درگذشت و در پاریس به خاک سپرده شد.
وی در بستر مرگ به جیمز مکنیل ویسلر، نقاش کتاب تصویر دوریان گری میگوید: «تنها آرزویم این است که حرفم را میفهمیدند.» و ویسلر جواب میدهد: «آنها خواهند فهمید اسکار! آنها خواهند فهمید…»
آثار
۱. شاهزاده خوشبخت و دیگر قصه
۲. بلبل و گل سرخ
۳. موشک خوب
۴. دوست فداکار
- شعر
۱. راونا (۱۸۷۸)
۲. اشعار (۱۸۸۱)
۳. ابوالهول (۱۸۹۴)
۴. چکامه زندان ریدینگ (۱۸۹۸)
- نمایشنامه
۱. ورا؛ یا، پوچگرایان (۱۸۸۰)
۲. دوشس پادووا (۱۸۸۳)
۳. سالومه (۱۸۹۳)
۴. بادبزن خانم ویندرمیر (۱۸۹۲)
۵. زن بیاهمیت (۱۸۹۳)
۶. شوهر مطلوب (۱۸۹۵)
۷. اهمیت جدی بودن (۱۸۹۵)
- نثر
۱. تصویر دوریان گری (۱۸۹۱)
۲. شاهزاده شاد و دیگر داستانها (۱۸۸۸)
۳. خانه انار (۱۸۹۱)
۴. از اعماق(۱۹۶۰)
۵. روح کانترویل (۱۸۸۸)
۶. جنایت لرد آرتور ساویل
«وقتی همه بامن همعقیده میشوند، تازه حس میکنم که اشتباه کردهام.»
ارسال دیدگاه