معرفی کتاب اتفاق
رمان اتفاق، اوّلین رمان نویسندهی مطرح گلی ترقی است که با داستانهای کوتاه و خاطرهنویسی شناخته شده است. او از نویسندگان ایرانی مهاجر و ساکن فرانسه است. پس از اتمام تحصیلاتش در مقطع اول دبیرستان به آمریکا رفت و بعد از فارغالتحصیلی از رشتهی فلسفه و پس از شش سال به ایران برگشت و شروع به نوشتن داستان کرد. سالها نیز در دانشگاه تهران در رشتهی شناخت اساطیر و نمادهای آغازین به تدریس پرداخت. رمان اتفاق را در سال 1393 انتشارات نیلوفر منتشر کرد که چند سال هم در نوبت چاپ معطّل بود.
داستان این رمان قصّهی دوستداشتنی خواهر و برادری دوقلوست که در یک خانوادهی خوشبخت در ویلایی کنار دریا به دنیا آمدهاند. این خواهر و برادر رابطهی عاطفی خاصی مانند نوعی تلهپاتی با هم دارند. در زندگی آنها اتفاقاتی یکی به دنبال دیگری میافتد. اتفاقاتی پیشبینی نشده که مسیر زندگی آنها را تغییر میدهد و باعث میشود از هم دور باشند. نادر در اوایل جوانی برای ادامهی تحصیل به خارج از کشور میرود و خواهرش شادی در ایران میماند و بین آنها برای سالیان سال با وجود دلبستگی عمیق، فاصله میافتد. داستان سرانجام خوشی دارد و خواننده با احساس خوبی رمان را به پایان میبرد.
گلی ترقی به خاطرهنویسی و نوستالوژیبازی شهره است. این رمان به اعتقاد خودش نوستالژی ندارد، ولی حقیقت این است که در این رمان هم نگاه به گذشته و خاطرات خوش هست. فقط کمتر جنبهی حسرت نسبت به گذشته دارد و امید نسبت به آیندهی شاد هم وجود دارد و در مجموع با وجود اتفاقاتی که در رمان رخ میدهد داستان خوش و سادهای است. برخی این رمان را به نسبت داستانها و خاطرهنویسیهای گلی ترقی ضعیف و سطحی ارزیابی کردهاند. شخصیتها خیلی سادهاند و تغییر چندانی در این سالها نمیکنند. به عکسِ شخصیتهای بعضی داستانهایش، اینجا ما با شخصیتهای سیاه و سپید مواجهیم نه خاکستری و میانه. با وجود اینها سادگی و روانی و شیرینی روایت این رمان دلچسب است و برای خوانندهای که میخواهد داستانی به نسبت شاد و خوشایند بخواند که در عین حال اتفاقاتی در آن بیفتد که باعث کشش شود رمان خواستنیای است. ترقّی خواسته است که پیشبینیناپذیری زندگی و نابهنگامی آن را نشان بدهد، ولی در نهایت خوشبینانه به همه چیز مینگرد. این رمان در فرانسه نوشته شده، شاید به همین دلیل نگاه ترقی در مورد زندگی در ایران و خارج از آن کمی افراطی است. ایران برای او کمی جنبهی آرمانی پیدا کرده و خوشیهای آینده را در آن میجوید.
محدثه میرجعفری
داستانهای فارسی - قرن 14
ارسال دیدگاه