رمان «کاکاسیاه کشتی نارسیسوس» اثر «جوزف کنراد» نویسنده بریتانیایی - لهستانی است که در سال 1987 میلادی به چاپ رسید. کنراد یکی از برترین نویسندگان ادبیات انگلیسی به حساب میآید. در این رمان صوتی اثر جوزف کنراد، کارکنان کشتی نارسیسوس، در معرض هولناکترین و خطرناکترین پدیده دریایی، یعنی طوفانی شدید و بیرحم قرار میگیرند و کنراد در این حین، شخصیتهای داستانش را که هر یک، خلق و خو و پیشینهای متفاوت دارند، مورد تحلیل قرار میدهد. برخی از منتقدان کتاب کاکاسیاه کشتی نارسیسوس را نخستین اثر ارزشمند کنراد و به عبارتی شروع کار او به عنوان کنرادی که امروزه میشناسیم، میدانند.
نارسیسوس نام کشتیای است که کنراد، زمانی خودش بر روی آن سوار بود و روی عرشه آن کار کردهبود. کنراد که مدت زمان زیادی از عمر خود را به دریانوردی و کار بر روی کشتیهای تجاری مشغول بود، در این رمان نیز، مانند بسیاری از دیگر نوشتههایش، تلفیقی از حادثه، ماجراجویی و مضامین روانشناختی را بهکاربرده است.
جوزف کنراد نسبت به ذات انسان، درک بسیار عمیقی دارد. او در ضمن حوادثی که در داستانهایش رخ میدهد، به تحقیق و کنکاش در شخصیتها و تحلیل واکنشهای آنان میپردازد. رمان کاکاسیاه کشتی نارسیسوس، همانند سایر نوشتههای کنراد، ماجراجویانه و حادثهای نیست. اگر چه در داستان اتفاقات بسیاری رخ میدهد، کنراد از آنها تنها به عنوان پیشزمینه و به تعبیری، یک بهانه برای تحلیل کاراکترهای داستان و شخصیتپردازی کمک میگیرد.
کنراد در نوشتههایش، عموما فضاهایی تاریک و طبیعتی بیرحم را به تصویر میکشد و شخصیتهایش را در موقعیتهای سخت، کاوش میکند. او نویسندهای اخلاقگراست؛ اما نه به آن معنی که به مخاطب پند و اندرز دهد. او در عمق وجود انسان، کند و کاو کرده و او را با قلم مستحکمش، توصیف مینماید. او در نوشتههایش، سعی در بیان ارزشهای انسانی دارد؛ اما وی این کار را با رسوخ به جان آدمی و نه با سبکی تصنعی و غیرطبیعی، به انجام میرساند.
ارسال دیدگاه