کتاب سه جلدی «روزگار سپری شده مردم سالخورده» به نامهای «اقلیم باد»، «برزخ خس» و «پایان جغد» یکی از بهترین آثار محمود دولت آبادی است که در سال ۱۳۶۹ برای اولین بار توسط انتشارات فرهنگ معاصر و پس از آن نشر چشمه وارد بازار کتاب شده است. محمود دولتآبادی نویسنده، نمایشنامهنویس و فیلمنامهنویس ایرانی است که معروفترین کتابش «کلیدر» به عنوان بزرگترین رمان واقعگرایانهی فارسی به چاپ رسیده. آثار دولتآبادی بارها به زبانهای مختلف ترجمه شده است.
دولت آبادی تا به حال درباره تجربهها و خاطراتش چیزی ننوشته، اما رمان روزگار سپری شده مردم سالخورده، به نوعی یک اتوبیوگرافی از دولت آبادیست. این مجموعهی سه جلدی روایتی است از همهی آنچه در طول تاریخ بر سه نسل از مردمان سختکوش و ستمدیدهی روستایی رفته، داستانی با شخصیتهای بیشمار که هر کدام بار سنگینی را در زندگی به دوش کشیده و اغلب شریف زیستهاند. دولت آبادی در این اثر بخشی از تاریخ ایران را به تصویر میکشد. او با زبانی سرشار از توصیفهای زیبا و هوشمندانه به خلق اثری درخشان دست زده است. داستان در دو جلد اول حوالی زندگی روستایی و در جلد آخر به شهر کشیده میشود.
در کتاب اول عبدوس که از ده سالگی بی پدر شده و سختی بسیار کشیده، عمو یادگار و عمه خورشید، زندگی و خاطراتشان را برای سام پسر عبدوس روایت میکنند. کتاب دوم ادامه روایت کتاب اول و روایت سام یا سامون است و کتاب سوم که دیگر از روستا فاصله گرفته، زندگی سامان بدخش است که عاقبت همه را در بر میگیرد.
کتاب گذشت روزگار را نمایش میدهد، از استعدادهای به هدر رفته و خونهای ریختهشده حرف میزند و کنار همهی این شرایط در خواننده همدلی ایجاد میکند. کتاب روایت داستانی از بخشی از تاریخ ایران است که بسیاری بخشهایی از آن را تجربه کردهاند، به همین علت با کتاب حس نزدیکی و قرابت دارند. در روزگار سپری شده مردم سالخورده، توجه به شرایط اجتماعی و سیاسی زندگی مردم بیشتر از کلیدر است و در بخشهایی فلسفه هم به دلمشغولیهای نویسنده افزوده شده است. علاقمندان به آثار دولت آبادی، قطعا از این کتاب هم لذت میبرند.
فرناز ابراهیمی
داستانهای فارسی - قرن ۱۴
جلد اول (اقلیم باد) ۵۶۳ صفحه
جلد دوم (برزخ خس) ۴۰۱ صفحه
جلد سوم (پایان جغد) ۶۱۴ صفحه
ارسال دیدگاه
Roxana Basir
کتاب روزگار سپری شده مردم سالخورده انگار زندگی خود دولت آبادیه، به همراه کسایی که دور و برش بودن و میشناخته. انگار تو یه ده باشی و حین مرور خاطرات، از این و اونم حرف بزنی. کتاب تلخه و پر از سختیایی که مردم کشیدن و میکشن، اینم بخاطر سبک واقع گرایی دولت آبادیه که تو کتابهای دیگه شم از این سبک استفاده کرده.
1398-08-06