فیلتر کتاب

(نوشتن یک کلمه از عنوان کافیست)

لک لک بوک

برترین کاربران کتاب

عروسکخانه

ادبیات

مترجم : منوچهر انور

نمایشنامه‌ی «خانه‌ی عروسک» (به انگلیسی: A dolls house) اثری از شاعر و نمایشنامه‌نویس مشهور نروژی، هنریک یوهان ایبسن است که در سال ۱۸۷۹ نوشته شد و در همان سال برای اولین بار در تئاتر سلطنتی کپنهاگ به نمایش درآمد. خانه‌ی عروسک در سه پرده و به سبک رمانتیک نوشته شده است.
شخصیت‌های اصلی داستان نورا (Nora) و همسرش توروالد هلمر (Torvald Helmer) هستند که زندگی آرام و خوبی دارند. نورا زنی سرزنده، پر نشاط و شاد است که در ابتدای داستان با دستانی پر از خرید و در حالی که آواز می‌خواند وارد خانه‌اش می‌شود، اما این شادی و خوشبختی چندان پایدار نمی‌ماند. رازی در زندگی نورا وجود دارد که او از همسرش توروالد مخفی کرده است. در پی مسائل کاری‌ای که برای توروالد پیش می‌آید، راز نورا هم در آستانه‌ی افشا شدن قرار می‌گیرد و این موجب هراس او می‌شود...
هنریک ایبسن این نمایش را حدود ۱۰ سال پس از آغاز نهضت آزادی زنان نوشت و در کتاب به موضوعات مختلفی چون حقوق فردی، وراثت و... می‌پردازد. او به خوبی بی‌عدالتی‌های روا داشته علیه زنان را در این نمایش‌نامه به تصویر می‌کشد. خانه‌ی عروسک نخستین نمایشنامه در زمینه‌ی فمینیستی (طرفداری تساوی حقوق زنان و مردان) به شمار می‌رود.
خانه‌ی عروسک (به همراه نمایشنامه‌ی اشباح) برای اولین بار توسط مهدی فروغ به فارسی برگردانده شد و پس از آن ترجمه‌های مختلفی از آن به بازار آمد. بهزاد قادری این کتاب را با عنوان عروسک‌خانه ترجمه و منتشر کرده است. فیلم «سارا»ی داریوش مهرجویی، اقتباسی آزاد از این نمایش‌نامه است.
اکرم حیدری

نمایشنامه نروژی - قرن ۱۹م.



هنریک ایبسن
هنریک ایبسن هنریک یوهان ایبسن شاعر، نمایش‌نامه‌نویس و درام‌نویس نروژی ۲۰ مارس ۱۸۲۸ در نروژ به دنیا آمد و ۲۳ مه ۱۹۰۶ در اسلو درگذشت.

قسمتی از کتاب

هلمر: اما این شرم‌آور است. پس این‌گونه مقدس‌ترین وظایفت را نادیده می‌گیری؟ نورا: در نظر تو، مقدس‌ترین وظایف من چیست؟ هلمر: این را هم من باید به تو بگویم؟ وظیفه‌ات نسبت به همسر و فرزندانت مقدس‌ترین نیست؟ نورا: من وظیفه‌ی دیگری دارم که به همان اندازه مقدس است. هلمر: نمی‌توانی داشته باشی. منظورت چه وظیفه‌ای است؟ نورا: وظیفه‌ام نسبت به خودم.