معرفی کتاب اسیر زمان
اسماعیل فصیح (1313-1388) داستاننویس و مترجم معروفی است که داستانهای او بخصوص در دهههای 60 و 70 طرفداران زیادی داشت. او تحصیلات عالیهاش را در آمریکا سپری کرد و از سال 1342 در شرکت نفت ایران در مناطق نفتخیز جنوب مشغول به کار شد، بنابراین از نزدیک با فضای شهرهای جنوبی و شرکت نفت آن زمان آشنا بودهاست.
«اسیرزمان» یکی از رمانهای اسماعیل فصیح است که مانند دیگر آثارش در آن به ماجراهای انقلاب و جنگ توجه کرده و روایتی زنده از آن جریانات ارائه داده است. این کتاب را نشر البرز در سال 73 برای نخستین بار منتشر کرد، اما بعدها آسیم هم آن را روانه بازار کرد. شخصیت جلال آریان که در بیشتر رمانهای اسماعیل فصیح راوی و قهرمان رمان است، در داستان اسیر زمان هم وجود دارد. این شخصیت شباهتهای زیادی با خود نویسنده دارد. او همچون نویسنده در آمریکا زندگی و تحصیل کرده و همسری خارجی داشته که سر زا از دست رفته است.
جلال آریان برای کار در هنرستان شرکت ملّی نفت در شهریور سال 1342 به ایران میآید. هنرجویی به نام علی ویسی او را همراهی میکند. او در این حین از زندگی علی ویسی چیزهایی میفهمد. اینکه چه کودکی سختی داشته و پدرش که بسیار خشن بوده، بعد از مدّتی زندگی با مادرش ناپدید شده است. علی ویسی دلباختهی دختری معتقد و باحجاب به نام شهرناز گنجویپور است...
روایت انقلاب و ماجراهای اوایل جنگ بین ایران عراق، به خصوص طرز زندگی در اهواز و آبادان آن دوران در این کتاب مشهود است. زبان فصیح روان است و خواننده را با خود همراه میکند. این که بسیاری از شخصیتها در رمانهای فصیح تکرار میشوند، شیوهی منحصر به فردی است که در نوع خود جالب است. شخصیتهای رمان اسیر زمان تا حدّی سیاه و سفیدند و خوب و بدشان معلوم است. همچنین گاه رمان به سمت ارائهی تصویری کلیشهای از جریانات انقلاب و جنگ میرود. البته رمان اسیر زمان به طور مستقیم به جنگ نمیپردازد، اما حواشی این جریانات سیاسی اجتماعی در زندگی مردم و مسائل شهرهای جنوبی را به خوبی نشان دادهاست.
محدثه میرجعفری
داستانهای فارسی - قرن 14
۴۲۸ صفحه
ارسال دیدگاه