کتاب تحلیل رفتار متقابل (Transactional Analysis) که به آن مدل TA نیز گفته میشود، نظریهای درباره چگونگی برقراری ارتباط بین افراد و یکی از شاخههای روانپزشکی مدرن است که اریک برن رواندرمانگر کانادایی آن را در سال 1950 ارائه کرد.
نظریههای بسیاری وجود دارد که قبل از اریک برن به توضیح رفتارهای انسانی پرداختهاند که شناختهشدهترین آنها مربوط به زیگموند فروید است. او در اوایل قرن بیستم با نظریههای خود درباره شخصیت ظاهر شد. او معتقد بود «شخصیت» دارای مولفههایی است که همه آنها باید با هم کار کنند تا رفتارهای پیچیده انسان را شکل دهند. به طور کلی بزرگترین سهم فروید و آن چیزی که بر روی آن تأثیر گذاشت، این واقعیت بود که شخصیت انسان چندوجهی است. صرف نظر از طبقهبندی یا نام داده شده به یک منطقه خاص از شخصیت، هر فرد دارای جناحاتی است که اغلب با یکدیگر برخورد میکنند و این برخورد و تعاملات بین گروههای شخصیتی است که خود را به مثابه افکار، احساسات و رفتار فردی نشان میدهند.
یکی دیگر از دانشمندانی که توانسته بود دکتر برن را در توسعه تحلیل رفتار متقابل تحت تاثیر قرار دهد، دکتر ویلدر پنفیلد جراح مغز و اعصاب از دانشگاه مک گیل در مونترال بود که آزمایشاتش بر روی استفاده از جریان الکتریکی در مناطق خاصی از مغز متمرکز میشد. او معتقد بود مغز انسان به طرق مختلفی مانند یک دوربین فیلمبرداری عمل میکند، یعنی میتواند رویدادهای تصویری را ضبط کند. این رویداد لزوما نمیتواند به صورت آگاهانه توسط صاحب آن بازیابی شود، اما همیشه در مغز وجود دارد. همچنین اتفاقی که برای انسان و احساسات او رخ میدهد، این است که در طول فرایند یک رویداد، همه آنها در مغز ذخیره میشوند. این اتفاقات و احساسات، به یکدیگر قفل میشوند و هیچ فردی نمیتواند بدون یکی از آنها، چیزی را به یاد بیاورد.
این کمکها توسط پنیفیلد و فروید و همچنین بسیاری دیگر، توسط اریک برن مورد استفاده قرار گرفت. چرا که او بعدها نظریههای خود را در مورد تجزیه و تحلیل رفتار متقابل بسیار توسعه داد.
ارسال دیدگاه