کتاب «در جستجوی ورمیر» نوشته بلو بیلیت که آرزو احمی ترجمه کرده و توسط نشر پرتقال به بازار کتاب عرضه شده از جمله آثار ژانر معمایی است. تابلوی «بانوی نویسندهی ورمیر، نقاش بزرگ قرن هفدهم توسط سارقی ربوده شده که در یاداداشتهایش مدعی است نگران این اثر ورمیر بوده و به همین دلیل بهتر دیده آن را بدزدد. خبر بلافاصله در تمام جراید پخش میشود. دو نوجوان به نامهای «پترا آندلی»، دختری با ذهنی دقیق و «کالدر پیلی» پسری که همکلاسی پترا و بسیار عملگرا است، در جریان این سرقت قرار میگیرند و از آنجا که توسط خانم معلمشان بسیار جذب هنر شدهاند به دنبال یافتن تابلو میروند. آنها باید با کشف رمزهایی موفق به پیدا کردن تابلو شوند. نویسنده تلاش داشته با طرح معماهای ریاضی و رمزهایی که توسط علم اعداد قابل بازگشایی است شخصیتهایش را به سمت و سویی ببرد که موفق به پیدا کردن رد و اثر تابلو میشوند و در نهایت سرنخهایی پیدا میکنند و...
شخصیتپردازی قابل قبول نویسنده که از دو شخصیتش دو شاگرد متفاوت از ابتدا خلق میکند کمک کرده که خواننده در بزنگاههایی که پترا و کالدر سرنخها را پیدا میکنند تیزهوشی آنها را باور کند. در عین حال چون داستان برای نوجوانان نوشته شده طبعاً از خون و جنایت در کتاب خبری نیست و صرفاً با هنر و جادوی رنگ و مهمتر از همه آشنایی با یکی از مهمترین نقاشان هلندی یعنی ورمیر سر و کار داشته باشد.
ورمیر نقاشی تاثیرگذار در عصر خود بود که عمر چندانی نداشت. از این زندگی کوتاه هنری ۳۵ تابلو به جا مانده است. بلو بیلیت همچنین با استفاده از یکی از سرگرمیهای مهم بچههای باهوش یعنی «پنتومینو» که ابزاری ریاضی است و از دوازده قطعه تشکیل شده و هر قطعه شبیه یکی از حروف انگلیسی است سعی کرده ذهن مخاطب نوجوان را به چالشی ریاضیوار دعوت کند. این چالش وقتی جدیتر میشود که تصویرگر کتاب، «برت هلکوییست» در هر تصویری که برای کتاب کشیده پیامی مخفی گذاشته که مخاطب نوجوان با دقیق شدن در تصویر و کشف این پیام، میتواند گام به گام همراه پترا و کالدر به کشف معما نزدیک و نزدیکتر شود.
میتوان گفت کتاب در جستجوی ورمیر اثری نیست که خودش به تنهایی داستان را پیش ببرد و معما را حل کند، بلکه تلاش دارد مخاطب کنجکاو و تیزهوشِ خود را نیز گام به گام همراه پترا و کالدر به سمت حل معما سوق دهد. چه بسا مخاطبی که تیزبینتر باشد و خیلی دقیق تصاویر را از نظر بگذراند بتواند قبل از شخصیتهای داستان به نیات سارق و حتی شاید خود شخصیت سارق پی ببرد.
موضوع(ها):
داستانهای کودکان (انگلیسی) - قرن ۲۰م.
داستانهای پلیسی
۲۲۸ صفحه
ارسال دیدگاه