معرفی کتاب از پرندههای مهاجر بپرس
«از پرندههای مهاجر بپرس» مجموعهی 11 داستان کوتاه از سیمین دانشور نویسنده و مترجم نامی ایران است. او اولین زن ایرانی است که به طور جدی داستان نوشت و با رمان معروف خود «سووشون» بیشتر شناخته شده.
مجموعهی «از پرندههای مهاجر بپرس» را انتشارات نشر نو در سال 1376 منتشر کرد، امّا بعدها سیمین دانشور چند داستان دیگر به داستانهای این کتاب اضافه کرد و همگی را در مجموعهای جدید با عنوان «انتخاب» منتشر کرد. بهبهانی که با رمان و داستانهای بلندش بیشتر شناخته شده، در داستان کوتاه هم موفق و به گونهای متفاوت بوده است.
این اثر شامل داستانهای برهوت، میزگرد، مرز و نقاب، روزگاری اگر، از خاک و خاکستر، باغ سنگ، دو نوع لبخند، روبوت سخنگو و از پرندههای مهاجر بپرس است و نوعی آشناییزدایی و ابهام حتی در انتخاب واژگان و عنوان داستانها هم وجود دارد. موضوع داستانها عموماً فراواقعی و برخلاف رمانهای واقعگرایانهی اوست. نثر بهبهانی در داستانهای کوتاه هم گیرایی و جذابیت خود را دارد و ما را با جنبههای دیگری از کار این نویسنده آشنا میکند.
در داستانِ «مرز و نقاب» از این مجموعه، با انسانهایی سروکار داریم که نقاب به چهره دارند و واقعیت شخصیت خود را نمایش نمیدهند. داستان «از پرندههای مهاجر بپرس» دربارهی دختر بچهی محصّلی است که در مدرسه اندکی از موهایش پیداست و با وجود اینکه فضای مدرسه خالی از هر نوع مرد نامحرمیست، ناظم مدرسه سخت دختر را توبیخ میکند. این داستان در واقع سیستم نامهربانانهی آموزشی را که میخواهد یک سری ارزشها و عقاید را به اجبار و به طور سختگیرانهای به دانشآموزان دیکته کند مورد سرزنش و انتقاد قرار میدهد. داستان «برهوت» ماجرای مردی نظامی است که از او خواسته شده دوست سالیانِ خود را به قتل برساند. در داستان «میزگرد» میبینیم که ارواح بزرگان درگذشته ظاهر میشوند و با هم به گفتوگو میپردازند. شخصیتهای افسانهای مثل رستم شاهنامه را نیز میبینیم که با سعدی و حافظ و اخوان سخن میگویند! داستانِ «از خاک و خاکستر» به تفاوتهای فرهنگی بین آمریکا و ایران اشاره میکند و داستان مرد ایرانیای را که آمریکا رفته است شرح میدهد و خودِ سیمین دانشور و همسرش جلال آلاحمد هم در داستان وارد میشوند.
محدثه میرجعفری
داستانهای کوتاه فارسی - ادبیات کودکان و نوجوانان
ارسال دیدگاه