تولد : ریچاردگری براتیگان (Richard Brautigan)، متولد ۳۰ ژانویه ۱۹۳۵ نویسنده و شاعر معاصر آمریکایی بود. او در ۲۵ اکتبر ۱۹۸۴ با تفنگ شکاری کالیبر ۴۴ خودکشی کرد.
ریچارد در ۲۹ ژانویه ۱۹۳۵ در تاکوما واشینگتن به دنیا آمد. از دوران کودکی او اطلاعات زیادی در دسترس نیست اما ظاهراً دوران کودکی سختی را پشت سر گذشته است.
در بیستسالگی شیشهی پاسگاه پلیس را با سنگ شکست و یک هفته در زندان گذراند و بعد به بیمارستان دولتی آرگون تحویل داده شد. به تشخیص پزشکان به دلیل ابتلا به جنون جوانی پارانوئیدی در بیمارستان تحت شوکدرمانی و مراقبت ویژه قرار گرفت. پس از مرخص شدن از بیمارستان به سانفرانسیسکو رفت.
در ۱۹۵۶ سالی که براتیگان ۲۱ ساله به سانفرانسیسکو رفت دوران اوج جنبش بیت بود و نویسندگان و شاعران سرشناس این جنبش در این شهر فراوان یافت میشدند. افرادی مانند: جک کرواک، آلن گینزبرگ، رابرت کریلی، میکل میککلور، فیلیپ والن، گری اشنایدرو.. او تحت تأثیر جنبش بیت قرار گرفت و نخستین مجموعه شعرش را در بیستویکسالگی منتشر کرد و سال بعد در بیستودوسالگی با ویرجینیا دیون آدلر ازدواجکرده، سه سال بعد در ۲۵ مارس ۱۹۶۰ دخترش ایانت به دنیا آمد.
تابستان سال بعد برای براتیگان نقطهی عطف محسوب میشود. در تابستان ۱۹۶۱ به همراه همسر و کودک خردسالش به آیداهو رفت و زندگی در چادر کنار رودخانههای پر از قزلآلای آنجا را تجربه کرد و رمان صید قزلآلا در آمریکا را نوشت. این رمان شش سال بعد در ۱۹۶۷ منتشر شد و براتیگان را که در فقر مطلق بسر میبرد و حتی در تأمین غذای روزانه دچار مشکل بود از نظر مالی نجات داد. قبل از صید قزلآلا در آمریکا، براتیگان چند مجموعه شعر منتشر کرد که یا به رایگان توزیع شد یا خود براتیگان در خیابان به فروش نسخههای آنها میپرداخت. رمان ژنرال متفقین، اهل بیگسور هر چند دومین رمان او محسوب میشود، اما اولین رمان منتشرشدهای اوست. این رمان در سال ۱۹۶۴ منتشر شد و تنها ۷۴۳ نسخه از آن فروش رفت.
پس از موفقیت صید قزلآلا در آمریکا، براتیگان دیگر هر کتابی میتوانست منتشر کرد.
در ۱۹۷۰ پس از سیزده سال زندگی زناشویی پرفراز و نشیب از همسرش ویرجینیا جدا شد و دو سال بعد به پاینکریک مونتانا رفت و تا هشت سال پسازآن در مجامع ظاهر نشد و حاضر به ایراد سخنرانی یا انجام مصاحبه نبود. راتیگان نویسندهای خاصی بود و تعلقش به سبک یا جریان ادبی ویژه دشوار مینماید. «زیباییشناسی او ترکیبی از دستاوردهای سورئالیسم فرانسوی و تفکر ضد بورژوازی است که جانمایهی آثار هنری معاصرش را شکل داده و درعینحال در تضاد کامل با پدرسالاری قرار میگیرد.»
نقاط اوج داستانهای براتیگان یکدست نیست و از این نظر به کنکاش بیشتری برای درک بهتر این آثار نیاز است. در رمان صید قزلآلا در آمریکا و نیز دیگر آثار براتیگان از جمله در مجموعه اشعار او تمایل درونی نویسنده به خودکشی منعکسشده است. آثار براتیگان از این نظر شباهت به آثار ویرجینیا وولف و ولادیمیر مایاکوفسکی دارد و خواستههای درونی نویسنده بهخوبی از آنها مشخص است. به این دلیل خواننده آثار براتیگان خود را خارج از فضای آنها حس نمیکند چون براتیگان نویسندهای است که با چیرهدستی و مهارت لازم از آثار خود برای ارتباط مستقیم با خواننده استفاده کرده است. شعر براتیگان را باید نمونهی کاملی از شعر زمینی دانست. شعری که بدون تحمیل تئوریها و فلسفههای ادبی مخاطبش را نرم و آرام تا پایان با خود شریک و همراه میکند. شعر براتیگان مانند داستانهایش هیچ پیشداوری را برنمیتابد.
ریچارد براتیگان با تفنگ شکاری کالیبر ۴۴ خودکشی کرد.
آثار
- رمان:
۱. ژنرال متفقین، اهل بیگ سور (۱۹۶۴)
۲. صید قزل آلا در آمریکا (۱۹۶۷)
۳. در قند هندوانه (۱۹۶۸)
۴. سقط جنین (۱۹۷۱)
۵. هیولای هاوکلاین (۱۹۷۴)
۶. بارش کلاه مکزیکی: یک رمان ژاپنی(۱۹۷۵)
۷. در رؤیای بابل (۱۹۷۷)
۸. پس باد همه چیز را با خود نخواهد برد (۱۹۸۲)
۹. یک زن بدبخت (۱۹۸۲)
- داستان کوتاه:
۱. انتقام چمن، در ایران: اتوبوس پیر و چند داستان دیگر (۱۹۷۱)
- شعر:
۱. لطفاً این کتاب را بکارید. (۱۹۶۸)
۲. ۳۰ ژوئن، ۳۰ ژوئن (۱۹۷۸)
۳. پادشاهی دوم. (قلمرو دوم)
۴. دری لولا شده به فراموشی
«آدم وقتی واقعاً قدرِ بقیه رو میدونه که یه چند سالی از مرگشون بگذره.»
ارسال دیدگاه