تولد : علیاکبر جعفر دهباشی معروف به علی دهباشی، زادهٔ ۱۳۳۷ تهران روزنامهنگار، ادب پژوه، نویسنده و سردبیر مجلهٔ بخارا است. او تلاش گستردهای در معرفی آثار و زندگی بزرگان فرهنگ و ادب و هنر ایران و جهان داشتهاست.
علی دهباشی همزمان با تحصیل از سال آخر دبستان کار در چاپخانه را آغاز کرد و بهعنوان مصحح نمونههای چاپی چندین انتشاراتی در چاپخانه «مسعود سعد» کار میکرد. از همان سالها با استادان صاحبنامی از فرهنگ و ادب معاصر کار کرد و با مبانی فرهنگ، تاریخ و ادبیات ایران آشنا شد.
او در دوران نوجوانی از اعضای فعال کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بهشمار میرفت و چندین روزنامه دیواری که ماهها مورد بازدید و مطالعه علاقهمندان قرار گرفت تنظیم و اجرا کرد. بعدها فعالیت روزنامهنگاری خود را با همکاری در نشریه «جنبش» آغاز کرد که از مدتی پیش از انقلاب اسلامی توسط علیاصغر حاج سید جوادی بهصورت زیراکسی و مخفی منتشر میشد و این همکاری بعد از پیروزی انقلاب هم ادامه یافت. پس از آن با انتشارات رواق به سرپرستی شمس آلاحمد همکاری داشت که ناشر آثار جلال آلاحمد بود.
علی دهباشی با ماهنامهها و نشریات ادبی، فرهنگی و هنری همچون «آرش»، «برج»، «چراغ»، «دنیای سخن» و «آدینه» و «دفتر هنر» همکاری مستمر داشتهاست. او از سال ۱۳۶۹ به مدت هفت سال سردبیر ماهنامه کِلک بود. ماهنامه کِلک از نشریات معتبر در زمینه فرهنگ، ادبیات و ایرانشناسی بهشمار میرود که مورد مراجعه استادان دانشگاههای ایران و ایرانشناسان جهان است؛ و بسیاری از صاحبنامان عرصه فرهنگ و ادب ایران از همکاران و نویسندگان این مجله بودند.
علی دهباشی از شهریور ۱۳۷۷ به بعد سردبیری مجله بخارا را برعهده داشتهاست که در آن در زمینه فرهنگ، ادبیات و ایرانشناسی مقالاتی منتشر میشود. دهباشی در بخارا ویژهنامههایی دربارهٔ نویسندگان بزرگ جهان منتشر کردهاست. وی همچنین یکسال سردبیر فصلنامه هنری طاووس بودهاست.
به کوشش علی دهباشی مراسمی با عنوان «شبهای بخارا» برگزار شدهاست که در آنها به تجلیل از بزرگان فرهنگ و ادب و هنر پرداخته میشد. این برنامهها در شصت و پنجمین شب متوقف شد؛ و چند ماه بعد به صورت «عصر پنجشنبهها در بخارا» ادامه یافت که با حضور نویسندگان و هنرمندانی نامدار تا زمانی که دفتر بخارا منحل نشده بود ادامه داشت.
امور انتشار کتاب از دیگر زمینههای فعالیت دهباشی است او در این زمینه مدیریت «انتشارت شهاب» را بهعهده دارد و بیش از چهل و پنج عنوان کتاب در زمینه فرهنگ و ادب فارسی و جهان منتشر کردهاست.
علی دهباشی علاوه بر اینها سه سال ویراستار فصلنامه فرهنگستان علوم بوده و ویراستار انتخاب شده هیئت امناء چاپ آثار محمدعلی جمالزاده است.
او همچنین با مجله «نقد و بررسی کتاب تهران» همکاری داشت و از فروردین ۱۳۸۲ تا مهر ماه ۱۳۸۴ سردبیر فصلنامه «سمرقند» بودهاست که ده شماره از این مجله را منتشر کرد و علاوه بر بخارا سردبیری «فصلنامه سیمیا» نیز هست.
آثار:
کتابهای متعددی در قالب یادنامه، مجموعهٔ مقالات، و تجدید چاپ کتب نایاب، به کوشش علی دهباشی منتشر شدهاست ازجمله:
1. سفرنامه مظفرالدینشاه به فرنگ
2. یادداشتهای دکتر قاسم غنی (جلد اول: زندگی من)
3. سرکوبگر جنگل (خاطرات ژنرال ماژور ـ دنسترویل)،
4. آثار العجم، محمد نصیر حسینی (فرصتالدوله شیرازی)
5. سفرنامه برادران شرلی
6. سفرنامه شاردن (بخش اصفهان)
7. سفرنامه حاج سیاح به فرنگ
8. یادنامه جلال آلاحمد (جلد اول)
9. نامههای جلال آلاحمد (جلد اول)
10. نامههای کمالالملک
11. یادنامه کمالالملک
12. کتاب بهنگار
13.حماسه فتحنامه نایبی، سروده: منتخبالسادات یغمائی، با مقدمه و تصحیح ملکالمورخین سپهر
14. طغیان نایبیان در جریان انقلاب مشروطیت ایران،
15. خاطرات سیاسی ایرج اسکندری
16. برگزیده اشعار پروین اعتصامی
و آثار دیگر ...
ارسال دیدگاه