تولد : سوفوکل (به انگلیسی: Sophocles) (زاده ۹۶–۴۹۷ - درگذشته زمستان ۰۵–۴۰۶ ق. م) یا سوفوکلس، یکی از سه تراژدینویس یونان باستان است که نمایشنامههایش باقیماندهاند.
اولین نمایشنامههای او دیرتر از آیسخولوس و زودتر از اوریپید نوشته شدهاند. با توجه به سودا (دائرةالمعارف قرن ۱۰) سوفوکل ۱۲۳ نمایشنامه در طول دوران زندگی خود نوشته که فقط ۷ عدد بهطور کامل باقی ماندهاست: آژاکس، آنتیگونه، زنان تراخیس، ادیپ شهریار، فیلوکتتیس و ادیپ در کلنوس. سوفوکل تقریباً ۵۰ سال پر افتخارترین نمایشنامه نویس در رقابتهای نمایشی دولت-شهر آتن بوده که در جشنوارههای مذهبی لنایا و دیونیزا بر پا میشدهاست. او در ۳۰ رقابت شرکت کرد و حدود ۲۴ بار برنده شد، و هیچگاه مقامی پایینتر از مقام دوم کسب نکرد. آیسخولوس ۱۴ بر برنده شد و گاهی از سوفوکل شکست میخورد، در حالیکه اوریپید فقط ۴ بار برنده شد.
مشهورترین تراژدیهای سوفوکل در مورد شخصیتهای ادیپ و آنتیگونه میباشند: این نمایشنامهها بهطور کلی به نام نمایشنامههای تبای شناخته شدهاند. البته در واقع هر نمایشنامه بخشی از یک تریلوژی مجزاست که سایر اجزای آن هماکنون از دست رفتهاند. سوفوکل نمایشنامه نویسی را با ایجاد نقش سوم و در نتیجه کاهش نقش همسرایان تحت تأثیر قرار داد. او همچنین شخصیتهای داستان خود را نسبت به نمایشنامههای قبلی مثل نمایشنامههای آیسخولوس، در سطحی وسیع تر توسعه داد.
بخشهایی از نمایشنامه ایچنئوتا یا جستجو کنندگان در سال ۱۹۰۷ در مصر کشف شد. این مقدار باقیمانده که حدود نصف نمایشنامه است، از بهترین نمایشنامههای هزلی حفظ شده بعد از نمایشنامه سیکلوپس اوریپید که بهطور کامل حفظ شدهاست، میباشد. بخشهایی از اپیگنه در آوریل ۲۰۰۵ توسط دانشمندان ادبیات باستانی دانشگاه آکسفورد با کمک تکنولوژی فروسرخ که قبلاً در تصویر برداری ماهوارهای استفاده میشد، کشف شد. این تراژدی، داستان دومین محاصره تبس را بیان میکند. تعدادی از کارهای سوفوکل که فقط بخشهایی از آنها باقیمانده وجود دارند که شامل این موارد میباشند:
ایاس لوکروس (آژاکس لوکریان)
آخیون سیلوگوس (گردهمایی آخائیها)
آلیدیا (پسران آلئوس)
کروسا
اوریپیلوس
هرمیون
ایناکوس
لاسئنا (زنان لاسئنی)
مانتیس یا پلیدوس (پیغمبران یا پلیدوس)
ناپلیوس کاتاپلئون (ورود ناپلیوس)
ناپلیوس پیرکوس (آتش ناپلیوس)
نیوب
اونئوس
اونماس
پویمنس (چوپانان)
پلیکسن
سیندپنوی (مهمانها)
ترئوس
تیست
ترویلوس
فائدرا
تریپتولموس
تایرو کیدومن
تایرو آناگنوریزومن
ارسال دیدگاه