تولد : رخشنده اعتصامی معروف به پروین اعتصامی در ۲۵ اسفند ۱۲۸۵ خورشیدی برابر با ۱۷ مارس ۱۹۰۷ میلادی در شهر تبریز به دنیا آمد.
پدرش یوسف اعتصامی آشتیانی (اعتصامالملک) از رجال نامی و نویسندگان و مترجمان مشهور اواخر دورهی قاجار بود و در آن زمان ماهنامه ادبی «بهار» را منتشر میکرد. مادرش اختر فتوحی فرزند میرزا عبدالحسین ملقب به مُقدّم العِداله و متخلص به «شوری» از واپسین شاعران دوره قاجار، اهل تبریز و آذربایجانی بود.
وی تنها دختر خانواده بود و چهار برادر داشت. در سال هزار و دویست و نودویک درحالیکه کودکی بیش نبود با خانواده به تهران آمد. ازاینرو پروین از کودکی با مشروطه خواهان و چهرههای فرهنگی آشنا شد و ادبیات را در کنار پدر و از استادانی چون دهخدا و ملکالشعرای بهار آموخت. در دوران کودکی، زبانهای فارسی و عربی را زیر نظر معلمان خصوصی در منزل آموخت. پایاننامهی تحصیلی خود را از مدرسهی آمریکایی تهران گرفت و در همانجا شروع به تدریس کرد.
نوزده تیرماه ۱۳۱۳ با پسرعموی پدرش فضلالله همایون فال ازدواج کرد و چهار ماه پس از عقد ازدواج به کرمانشاه، خانه شوهر رفت. پیوند زناشویی وی با پسرعمویش که رئیس شهربانی کرمانشاه بود و اخلاقی نظامی داشت و با روحیات شاعرانه پروین سازگار نبود بیش از دو و نیم ماه دوام نداشت.
وی پس از جدایی از همسر، مدتی کتابدار کتابخانهی دانشسرای عالی بود. دیوان اشعار وی بالغ بر ۲۵۰۰ بیت است. وی در پانزدهم فروردین ۱۳۲۰ شمسی به علت ابتلا به حصبه درگذشت و در حرم فاطمه معصومه در قم در مقبرهی خانوادگی به خاک سپرده شد.
زادروز پروین (بیست و پنجم اسفندماه)، به عنوان «روز بزرگداشت پروین اعتصامی» نامگذاری شدهاست.
آثار
- دیوان قصائد و مثنویات و تمثیلات و مقطعات
دیوان پروین، شامل ۲۴۸ قطعه شعر است، که از آن میان ۶۵ قطعه بهصورت مناظره است. اشعار پروین اعتصامی بیشتر در قالب قطعات ادبی است که مضامین اجتماعی را با دیدهی انتقادی به تصویر کشیده است.
اشعار او را میتوان به دودسته تقسیم کرد: دسته اول که به سبک خراسانی گفتهشده و شامل اندرز و نصیحت است و بیشتر به اشعار ناصرخسرو شبیه است. دسته دوم اشعاری که به سبک عراقی گفتهشده و بیشتر جنبه داستانی بهویژه از نوع مناظره دارد و به سبک شعر سعدی نزدیک است. این دسته از اشعار پروین شهرت بیشتری دارند.
ارسال دیدگاه