تولد : پیر بوردیو (به فرانسوی: Pierre Bourdieu) (زاده ۱ اوت ۱۹۳۰ - درگذشته ۲۳ ژانویه ۲۰۰۲)، جامعهشناس و مردمشناس سرشناس فرانسوی بود که عمدتاً به مسائلی نظیر دینامیک قدرت و انواع شیوههای انتقال قدرت در جامعه در درون و بین نسلهای مختلف میپرداخت.
او بر خلاف سنت ایدئالیست اروپای غربی روی واقعیت جسمانی زندگی اجتماعی و نقش عمل در دینامیکهای جامعه تأکید داشت. او تحت تأثیر گرامشی، هایدگر، مرلوپونتی، ویتگنشتاین، هوسرل، مارکس، وبر، دورکیم، کلود لوی-استروس و پانوفسکی نظریهٔ شکلهای فرهنگی، اجتماعی و سمبلیک سرمایهداری را در برابر شکلهای اقتصادی سرمایهداری مطرح کرد.
کتاب معروف بوردیو به نام: «تمایز: نقد جامعه شناختی قضاوت دربارهٔ سلایق» توسط انجمن بینالمللی جامعهشناسی به عنوان ششمین کتاب جامعهشناسی تأثیرگذار قرن ۲۰ شناخته شد. در این کتاب بوردیو به بحث در این باره میپردازد که قضاوت در مورد سلایق به جایگاه اجتماعی افراد بستگی دارد و خود عملیست برای مشخص کردن جایگاه اجتماعی افراد. او در این کتاب از ترکیبی از تئوری جامعهشناسی، دادههای آماری، عکسها و مصاحبهها استفاده میکند تا بر دشواری فهم سوژه از طریق روشهای ابژکتیو فائق آید.
بوردیو جامعهشناسی سنتی را با نظریهٔ خود درآمیخت و همواره در پی ارتباط مفاهیم نظریهشناختی خود با تحقیق تجربی بود. وی آثار خود را که حوزهٔ گستردهای از علوم، از فلسفه و نظریهٔ ادبی تا جامعهشناسی و انسانشناسی را در بر میگرفت، «تئوری عمل» میخواند.
تمایز، کتابی که در آن بوردیو کوشیدهاست احکام زیباشناسی را با موقعیتهای موجود در فضای اجتماعی مرتبط سازد و از مهمترین آثار او بهشمار میآید.
سلطهٔ مذکر
الجزایر
؛ مقالات:
خانهٔ قبایلی یا جهان واژگون
تجرد و موقعیت روستایی
آثار (ترجمهشده به فارسی)
دربارهٔ دولت؛ ترجمه سروش قرائی؛ انتشارات مولی؛ چاپ اول ۱۳۹۷.
عکاسی: هنر میانمایه، کیهان ولینژاد (مترجم)، تهران: نشر دیگر، ۱۳۸۶
نظریه کنش، دلایل عملی و انتخاب عقلانی، سیدمرتضی مردیها، نقش و نگار، ۱۳۸۱
درسی دربارهٔ درس، ناصر فکوهی، تهران: نشر نی، چاپ اول ۱۳۸۸
درباره تلویزیون و سلطه ژورنالیسم، ناصر فکوهی، انتشارات آشیان
واژگان بوردیو، مرتضی کتبی، نشر نی
تمایز (مترجم): حسن چاوشیان، نشر ثالث، چاپ اول، ۱۳۹۰
«جامعهشناسی یک ورزش رزمی است» (فیلمی در مورد زندگی بوردیو) اثر پیر کارل - (این فیلم به فارسی زیرنویس شدهاست)
ارسال دیدگاه