تاتنشینهای بلوک زهرا
جلال آلاحمد (زادهی ۲ آذر ۱۳۰۲ تهران - درگذشتهی ۸ شهریور ۱۳۴۸، اَسالِم، گیلان) روشنفکر، نویسنده، منتقد ادبی و مترجم ایرانی و همسر سیمین دانشور بود. آلاحمد در دههی ۱۳۴۰ به شهرت رسید و در جنبش روشنفکری و نویسندگی ایران تأثیر بسزایی گذاشت.
تاتنشینهای بلوک زهرا در دههی ۶۰ توسط انتشارات امیرکبیر منتشر شد، اما پس از آن نشر فردوس، پیرامید، ژکان، آتشکده، نیاز فردا و هرم نیز آن را منتشر کردهاند.
پرداختن به مونوگرافی یا تکنگاری، فعالیت تازهای در حوزه ادبیات کشور به شمار میرفت که جلال آلاحمد به آن روی آورد. این ژانر ادبی تازه که نمونههای آن در روزگار گذشته در فعالیتهای پژوهشی دانشمندان بلوک شرق وابسته به اتحاد جماهیر شوروی دیده میشد، در ایران سابقهی چندانی نداشت و جلال آل احمد با تحقیقات در منطقههای روستایی همچون «اورازان، طالقان، بوئین زهرا و خارک» اقدام به پژوهش کرد و با نگارش آثاری همچون «تات نشین های بلوک زهرا» جریان تدوین تکنگاری را در ایران پایهگذاری نمود.
«تاتنشینهای بلوک زهرا» سفرنامهای از جلال آلاحمد است که به معرفی تاتهای شهرستان بوئینزهرا میپردازد. این کتاب در واقع سفرنامهای است که در آن نویسنده شرح وقایع سفری که در هنگام کودکی همراه با پدر خویش از تهران تا ابراهیمآباد قزوین (زادگاه یکی از والدینش) انجام داده را نوشتهاست. آلاحمد در این سفرنامه با نگاهی مردمشناسانه به شناسایی روستاها و شهرهای میانهی راه مانند بوئینزهرا و اشتهارد پرداخته و در این شناسایی، جنبههای مردمشناسی، زبانشناسی، جغرافیا و فرهنگ و آداب و آیین مردم را وانمایی کردهاست.
آل احمد میخواهد خواننده را با وضع طبیعی، جغرافیایی، اجتماعی و فرهنگی این مکانها آشنا کند و در این زمینه بیشتر نگران مردمی است که در این روستاها زیست میکنند و نگران جَو سنتی و قدیمیای است که در میان آنها جریان دارد.
کار جلال آل احمد در تاتنشینهای بلوک زهرا بسیار دقیق است، در این کتاب هم به جهت دلبستگی خویشاوندی با روحانی محل و هم به دلیل صرف وقت بیشتر در تهیه یادداشتها، اثری تاثیرگذار و دقیق ارائه شده است.
الهه ملک محمدی
بویین زهرا - آداب و رسوم زندگی اجتماعی
بویین زهرا - اوضاع اجتماعی
تاتی
جامعهشناسی روستایی
ارسال دیدگاه