معرفی کتاب اُتللو
اُتللو (Othello) نمایشنامهای آشناست که اغلب مخاطبان حداقل نامش را شنیدهاند. این اثر نوشتهی معروفترین نمایشنامهنویس انگلیسی ویلیام شکسپیر است. این نمایشنامه از سالهای دور قبل از انقلاب ابتدا از ترجمهی فرانسه به فارسی ترجمه شده است و تا امروز بارها توسط مترجمان گوناگون ترجمه شده، ناشران مختلف آن را منتشر کردهاند و چندین بار تجدید چاپ گردیده است.
معروفترین ترجمهی این اثر و دو نمایشنامهی بسیار معروف دیگر از این نویسنده یعنی «هملت» و «شاه لیر» که در بین سالهای ۱۶۰۲ تا ۱۶۰۵ نوشته شدهاند، توسط مرحوم محمود اعتمادزاده، (م.ا. به آذین) انجام شده است. این ترجمه هنوز هم محبوبیت خود را داردو و دلیل این امر استفاده از زبان ادبی برای رساندن معنای کلاسیک اثر و روانی قلم این مترجم است. البته شهرت او نیز در این مهم نقش داشته است. در سالهای اخیر نشر دات این نمایشنامهها را مجدد با این ترجمه منتشر کرده است. ترجمهی مهم دیگر از این اثر ترجمهی آن توسط عبدالحسین نوشین است.
شکسپیر در هر سه نمایشنامهی مشهور خود به داستان عشق و خیانت میپردازد. اُتللو، فرماندهی جوانی است که شیفته و دلباختهی همسر پریچهرهاش به نام دزدمونا است، ولی ماجرا به جایی میرسد که دوست صمیمی و زیردستش «ایاگو» شک و دودلی را در او دامن میزند. سرانجام اُتللو کاری را که نباید انجام میدهد و پشیمانی به بار میآورد...
داستان این نمایشنامهی تراژیک براساس «کاپیتان مغربی» (۱۵۶۵ م)، نوشتهی سینسیو، نویسندهی ایتالیایی نوشته شده است. دزدمونا پیش از اُتللو عاشق و شیدایی همچون رودریگو داشته، ولی دزدمونای زیبا و اشرافزاده خود به اُتللو عشق میورزد، چرا که داستان جنگاوریها و شجاعتهای اُتللو را شنیده و سخت به او دل بسته است. سرانجامِ این عشقها، حسدها، سوظنها و فریبکاریها نهایتش با خونریزی و مرگ به پایان میرسد و تراژدی غمبار سرنوشت بشری را که سرشار از این کشمکشها، امیال، هوسها و کینههاست، به تصویر میکشد. همین نمایش نفس بشر است که باعث شده این نمایشنامه از دیرباز تا به اکنون ماندگار شده. این همه از عمر دنیا و خلق آدمی گذشته است اما هنوز بین هابیلها و قابیلها آشتی نشده و در پس این تمدّن ظاهری، همچنان کینهها آبیاری میشود و خون و کشتار به بار میآورد. باشد که نمایش این ماجرای بشری در عرصهی هنر اندکی از این التهابات بکاهد و روح دردآلودهی بشر را آرام کند و مانع از پیشآمد مرگهای بیشمار شود. نمایشنامه اتللو هنوز در همهی جهان بخصوص در بین سازندگان تئاتر طرفدار دارد و انواع و اقسام اقتباسها از آن صورت میگیرد.
محدثه میرجعفری
نمایشنامه انگلیسی - قرن ۱۶م.
ارسال دیدگاه