تولد : عبدالعلی دستغیب، متولد ۱۶ آبان ۱۳۱۰، منتقد ادبی، نویسنده و مترجم ایرانی است.
عبدالعلی دستغیب در ۱۶ آبان ۱۳۱۰ خورشیدی در شیراز به دنیا آمد. پدرش، سید جواد، واعظ و سپس کارمند وزارت معارف (فرهنگ و آموزشوپرورش بعدی) در شهرستانهای فیروزآباد و جهرم بود. عبدالعلی دستغیب تحصیلات ابتدایی و دوره اول متوسطه را در فیروزآباد و جهرم انجام داد. سپس وارد دانشسرای مقدماتی شیراز شد و پس از فراغت از تحصیل، به تدریس در دبستانهای کازرون و نورآباد ممسنی پرداخت. وی پس از ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲ به دلیل فعالیت سیاسی بازداشت شد و یک سال را در زندان شیراز گذراند. دستغیب پس از آزادی از زندان، به علت ممنوعیت از مشاغل دولتی، به کار در دفتر اسناد رسمی و روزنامههای محلی شیراز پرداخت و مدت سه سال نیز کارمند غیررسمی اداره بهداشت بود.
دستغیب در سال ۱۳۳۷ برای ادامه تحصیل به تهران رفت و وارد دانشسرای عالی شد. از گذراندن دورهی سهسالهی دانشسرای عالی در رشتهی فلسفه و علوم تربیتی، فوقلیسانس همین رشته را ادامه داد، اما به دلیل موانعی درس را رها کرد. ازآنپس تا سال ۱۳۵۹ به تدریس ادبیات، نقد ادبی و جامعهشناسی هنر در دبیرستانها، مدارس عالی و دانشسراهای مقدماتی در شیراز و تهران پرداخت. وی در سال ۱۳۵۹ به درخواست خود بازنشسته شد و ازآنپس توانست وقت بیشتری را به مطالعه و نگارش اختصاص دهد.
عبدالعلی دستغیب از سال ۱۳۲۶ در روزنامههای شیراز همچون پارس و بهار ایران، و سپس در مجلهها و روزنامههای تهران همچون اطلاعات، کیهان، سخن، فردوسی، نگین، روشنفکر، امید ایران، پیام نوین، راهنمای کتاب، آینده، آدینه، کلک، کیهان فرهنگی، نیستان و ادبیات داستانی، مقالهها و مطالب متعددی در زمینههای تاریخ، فلسفه، جامعهشناسی و هنر نوشته است.
از دستغیب نزدیک به چهل کتاب منتشرشده است. دستغیب در سال ۱۳۷۴ از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بهعنوان منتقد نمونه برگزیده شد و لوح سپاس خدمات فرهنگی دریافت کرد. همچنین، در سال ۱۳۸۲ طی مراسمی در صداوسیما، دستغیب بهعنوان چهره ماندگار در رشته نقد ادبی شناخته شد و موفق به دریافت لوح تقدیر و جایزه گردید. در مراسم نکوداشتی که از سوی انجمن آثار و مفاخر فرهنگی استان فارس برگزار شد، سومین نشان مفاخر این استان در دیماه ۱۳۹۵ در مراسمی با حضور رضا سید صالحی امیری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به وی اهدا شد.
آثار
- نقد و پژوهشهای ادبی و تاریخی:
۱. تحلیلی از شعر نو پارسی
۲. شیوه نگارش
۳. پیام آوران عصر ما سورن، کییرکگور، نیچه، داستایفسکی، کافکا
۴. سایه روشن شعرنو پارسی
۵. هنر و واقعیت
۶. نقد آثار شاملو
۷. نقد آثار غلامحسین ساعدی
۸. هنرمند گذشته و آینده فرهنگی
۹. نقد آثار صادق چوبک
۱۰. فلسفههای اگزیستانسیالیسم
۱۱. نقد آثار محمدعلی جمال زاده
و ...
- ترجمه:
۱. گزیده شعر شاعران انگلیسی زبان با محمود معلم
۲. چرا مسیحی نیستم برتراند راسل
۳. مرثیههای شمال اثر آنا آخماتوا
۴. شامگاه بتها اثر نیچه
۵. دجال اثر نیچه
و ...
- شعر:
۱. گلهای تاریک
۲. تصویرهای روبه رو
«در کشور ما نه میدان عمل است و نه طالبی که خواهان خواندن کتاب باشد. جلسههای کتاب تعدادشان کم شده است. درهمان روسیه دوره چخوف، زمانی که او دربارهٔ جامعه خود مینوشت، افراد باسواد آن را میخریدند و برای کسانی که توانایی خواندن نداشتند، میخواندند؛ اما ما در دنیایی زندگی میکنیم که فضای مجازی و فناوری بر همه چیز احاطه دارد و رسانه در کمترین زمان ممکن اخبار را به سرتاسر گیتی مخابره میکند.»
ارسال دیدگاه