تولد : آلیس ملسنیور واکر (Alice Malsenior Walker) متولد ۹ فوریهی ۱۹۴۴، شاعر، رماننویس و فعال سیاسی آمریکایی آفریقایی است.
آلیس ملسنیور واکر، شاعر، رماننویس و فعال حقوق بشر آمریکایی-آفریقایی تبار معاصر، در 9 فوریه 1944 در ایتنتون متولد شد. او هشتمین و کوچکترین فرزند خانوادهی واکر است. والدین واکر کشاورزانی بودند که روی زمینهای استیجاری کار میکردند. مادر آلیس برای گذران زندگی بهعنوان خدمتکار در منازل کار میکرد. باوجود سختیهای آن دوران و محدودیت سیاهپوستان در تحصیل و حقوق اجتماعی، مادرش او را در سن 4 سالگی به مدرسه فرستاد. واکر که در کودکی داستانهای بسیاری را از پدربزرگش شنیده بود، در سن 8 سالگی، بهصورت مخفیانه نوشتن را آغاز کرد. آلیس در سن هشتسالگی بهصورت تصادفی به دست برادرش از ناحیهی چشم راست مجروح شد و چون خانوادهاش نتوانستند او را بهموقع درمان کنند، چشم راستش نابینا شد. این واقعه روی آلیس تأثیر گذاشت و باعث شد که خجالتی شود. پس از دورهی دبیرستان، آلیس با بورسیه به کالج اسپلمن در آتلانتا رفت و بعدها در کالج سارا لارنس به تحصیل ادامه داد و در سال 1965 فارغالتحصیل شد. واکر به خاطر تأثیر استادش که فعال اجتماعی بود، به جنبشهای حقوق شهروندی علاقهمند شد.
در 17 مارس 1967، آلیس که در آن زمان نویسنده بود، با «ملوین رزمن لونتال»، یک وکیل سفیدپوست، ازدواج کرد. این زوج جوان به خاطر ازدواج بین نژادی مورد آزار سفیدپوستان قرار میگرفتند. آلیس در سال 1969 صاحب دختری به نام ربکا شد. این ازدواج تا سال 1976 به طول انجامید. آلیس واکر، بیشتر با رمان «رنگ ارغوانی» شناخته شد. او در سال 1983 جایزهی ادبی «پولیتزر» را به خاطر نوشتن این رمان تصاحب کرد. رمان اول او، «زندگی سوم گرانچ کاپلند» بود که در سال 1970 منتشر شد، اندوه و رهایی یک خانوادهی سیاهپوست را شرح میدهد که در چرخهای چند نسلی از خشونت و وابستگی اقتصادی گرفتارشدهاند. بخشی از این رمان از زندگی والدین خود او الهام گرفتهشده است.
رمان بعدی او به نام «مریدیان» (1976)، داستان جوانی است که فعال حقوق مدنی است. اما رمان «رنگ ارغوانی» (1982) که برای او شهرت بسیار به همراه آورد، در سال 1985 توسط استیون اسپیلبرگ کارگردان مشهور هالیوود، به تصویر کشیده شد. راوی این رمان دختری به نام سلی است که در کودکی مورد آزار و اذیت قرار میگیرد و مجبور میشود با مردی زنمرده که سه فرزند دارد ازدواج کند. در این داستان، روایتی از بردهداری قرن نوزدهم نیز وجود دارد. واکر که بهعنوان فعال حقوق زنان، فعال سیاسی و یک حامی جدی حقوق بشر نیز شناختهشده است، در اعتراض به دولت اسراییل به خاطر ظلم به فلسطینیها، اجازه نداد رمان «رنگ ارغوانی» به زبان عبری ترجمه و منتشر شود و با این کار بیشازپیش به شهرت خود افزود. او در طول زندگیاش همواره شخصیتی مخالف با تبعیضهای جنسیتی و نژادی داشته است.
واکر در سال 1992، رمان «معبد آشنای من» را منتشر کرد که داستان نوهی دختری سلی است و پسازآن «تملک راز شادی» (1992)، را منتشر کرد که داستان همسر آفریقایی پسر سلی بود. رمان بعدی آلیس، «پرتو لبخند پدرم» (1998) دارای درونمایههای شدید مذهبی است. این رمان روایت خانوادهی انسانشناس آمریکایی-آفریقایی است که به مکزیک سفر میکنند تا تبار قبیلهای بردگان سیاه و آمریکاییهای بومی را موردمطالعه قرار دهند. آلیس «حالا زمان فتح قلبت است» را در سال 2004 منتشر کرد. شخصیت اصلی این داستان، زنی به نام کیت است که سفری معنوی را آغاز میکند تا طی آن سیر رسیدن به کهنسالی و پیری را برای خود درونی کند. آلیس علاوه بر رمان، مقالات، داستانهای کوتاه و شعرهای بسیاری نیز دارد. او در سال 2001 در لیست افراد شهیر جورجیا قرار گرفت و در سال 2007، دانشگاه اموری، آرشیو آثار ادبی و شخصی واکر را دریافت کرد و یک سال بعد، مقالهی او نمایه شد.
آثار
- مجموعه رمانها و داستانهای کوتاه:
1. سومین بخش از حیات گرینچ کوپلند (۱۹۷۰)
2. در عشق و گداز: داستانهای زنان سیاهپوست (۱۹۷۳، شامل «کاربرد روزمره»)
3. مریدین (۱۹۷۶)
4. رنگ ارغوانی (۱۹۸۲)
5. نمیتوانی زن خوب را از موفقیت بازداری: داستانها (۱۹۸۲)
6. تا جهنم با مرگ (۱۹۸۸)
7. معبد آشنای من (۱۹۸۹)
8. یافتن سنگ سبز (۱۹۹۱)
9. تملک راز شادی (۱۹۹۲)
10. داستانهای کامل (۱۹۹۴)
11. در پرتو لبخند پدرم (۱۹۹۸)
12. راه پیشرو با دلی شکسته است (۲۰۰۰)
13. حالا زمان فتح قلبت است (۲۰۰۴)
مجموعه اشعار
1. یکبار (۱۹۶۸)
2. اطلسیهای انقلابی و دیگر اشعار (۱۹۷۳)
3. شب بخیر ویلی لی، صبح میبینمت (۱۹۷۹)
4. اسبها منظره را زیباتر میکنند (۱۹۸۵)
5. هر چه از بدن آبی او میدانیم: اشعار زمینی (۱۹۹۱)
6. اعتماد کامل به خوبی زمین (۲۰۰۳)
7. اشعار گردآوریشده (۲۰۰۵)
8. روزگار سخت نیازمند رقص خروشان است: اشعار جدید
کتابهای غیرداستانی
1. در جستجوی باغچههای مادرانمان: نثری زنگرا (۱۹۸۳)
2. زندگی به واسطهی دنیا (۱۹۸۸)
3. زخم جنگجویان (۱۹۹۳)
4. همان رودخانه دومرتبه: گرامیداشت دشواری (۱۹۹۶)
5. هر چیزی که دوست داریم قابل نجات است: عملگرایی 6. یک نویسنده (۱۹۹۷)
7. برو دختر! کتاب سفر و ماجراجویی زنان سیاهپوست (۱۹۹۷)
8. گفتگوی پما چودرن و آلیس واکر (۱۹۹۹)
«زندگی همه مردم آن چیزی نیست که خودشان ساختهاند، زندگی بعضی افراد چیزی است که دیگران برای آنها ساختهاند.»
ارسال دیدگاه