تولد : پیتر استفان پل بروک (به انگلیسی: Peter Stephen Paul Brook) (زاده ۲۱ مارس ۱۹۲۵) کارگردان نوآور تئاتر و سینمای بریتانیایی است. او با بدعت و تاثیرگذاری بر تئاتر معاصر با بهکارگیری عناصر تئاتر شرق به شهرت رسید.
پیتر بروک در سال ۱۹۲۵ در لندن زاده شد و و تحصیلات خود را در رشته تئاتر در دانشگاه آکسفورد گذارند. او همچنین تعدادی فیلم مهم را در انگلستان و فرانسه کارگردانی کردهاست. آثار نمایشی بروک تحت تاثیر تئاتر روایی برتولت برشت و نگاه تیره اجتماعی جان کت، محقق آثار شکسپیر است.
نخستین اثر سینمایی او یک فیلم کوتاه به نام سفر احساسی است که آن را هنگام تحصیل در آکسفورد کارگردانی کرد. در بیست سالگی نخستین اجرای تئاتر را با کارگردانی نمایش شاه جان (با بازی پل اسکافیلد) تجربه کرد. پس از آن در لندن، مسکو، پاریس و نیویورک نمایشهای متعددی را بر روی صحنه برد. بروک برخی از نمایشهایش را به فیلم برگردانده است.
بروک یک بار در سال ۱۳۵۱ (۱۹۷۱ میلادی) برای شرکت در جشن هنر شیراز به ایران سفر کرده بود. او در آن مراسم، تئاتر «اورگاست» را با حضور بازیگران ایرانی همچون سیاوش تهمورث، پرویز پورحسینی، هوشنگ قوانلو و فهیمه راستکار اجرا کردهبود. بروک به دلیل سفر دهه پنجاه به ایران و نیز ترجمه بسیاری از نوشتههای او در مورد تئاتر به فارسی، در ایران بسیار شناخته شده و محبوب است.
آثار
مهمترین آثار تئاتری برای تئاتر سلطنتی شکسپیر:
1. چشم در برابر چشم (۱۹۵۰)
2. قصه زمستانی (۱۹۵۲)
3. تیتوس آندرونیکوس (۱۹۵۸)
4. شاه لیر (۱۹۶۲)
5. مارا-ساد (با نام کامل «شکنجه و قتل ژان-پل مارا، بهنمایش درآمده توسط ساکنان دیوانهخانهٔ شارانتون، به کارگردانی مارکی دوساد») (۱۹۶۴)
6. رویای شب نیمه تابستان (۱۹۷۰)
دیگر آثار تئاتری مهم:
1. هملت
2. ملاقات
3. مارات/ساد
4. اُدیپوس
5. گردهمایی پرندگان
6. ماهابارتا
7. ارگاست در پرسپولیس (۱۹۷۲)
8. بالکن (۱۹۶۰)
9. گربه روی شیروانی داغ
فیلمشناسی:
1. اپرای فقرا (۱۹۵۳)
2. مدراتو کانتابیله (هفت روز… هفت شب) (۱۹۶۰)
3. سالار مگسها (۱۹۶۳)
4. سوار والکری (۱۹۶۷)
5. مارا/ساد (۱۹۶۷)
6. به من دروغ بگو (۱۹۶۸)
7. شاه لیر (۱۹۷۱)
8. ملاقات با مردان برجسته (۱۹۷۹)
9. چشم در برابر چشم (۱۹۷۹)
10. باغ آلبالو (۱۹۸۲)
11. تراژدی کارمن (۱۹۸۳)
12. ماهابارتا (۱۹۸۹)
13. تراژدی هملت (تلهفیلم، ۲۰۰۲)
ارسال دیدگاه