تولد : عباس منظرپور (متولد فروردین ۱۳۰۸ _ درگذشت ۲۹ فروردین ۱۳۹۷) تهرانپژوه و نویسنده ایرانی متولد تهران بود.
عباس منظرپور متولد فروردین 1308 در جنوب شهر تهران بود. او تا سن 70 سالگی اگرچه هر از گاهی در نشریات، مقالات و ملاحظاتی را منتشر کرد، ولی تا آن زمان عمدتا به شغل و کسب و کار اصلی خود که دندانپزشکی و کارشناسی وزارت بهداری بوده پرداخته بود و به عنوان نویسنده حرفهای، در این ژانر چندان شناخته شده نبود.
به گفته خودش، نوشتن خاطرات، یادماندهها و شنیدههایش (که او خودش خوش داشت نام پراکندهگوییها را بر آنها بگذارد) را با شروع بیماری سخت همسرش که بعدها مرحوم شد، در دوران مراقبت از او و به پیشنهاد فرزندش آغاز کرده بود. از این جهت و با توجه به حال و هوای نگارش این مجموعه و برخلاف روحیه شاد منظرپور، تعجبی ندارد که ـ دستکم در بخشهای آغازین کتاب او ـ لحن کتاب تا حد زیادی جدی است. هر چند رندی و طنزپردازی ذاتی نویسنده در لابهلای مطالب کتاب و البته نه مستقیم به چشم میخورد.
نویسنده در این کتاب یکصد یادداشت کوتاه شامل خاطرات، یادماندهها و شنیدههای خود از زندگی مردمان عادی جنوب شهر تهران را نوشته و منتشر کرده است. البته پس از این کتاب، نوشتههای او ادامه یافته و در انتظار انتشار به سر میبرند.
یکی از ویژگیهای بسیار کم نظیر نوشته های منظرپور، توجه خاص او به اقشاری چون اصناف غذایی، به خصوص صنف کبابی و پهلوانان و لوطیان جنوب شهر تهران بود. این توجه خاص، محصول شغل آباء و اجدادی منظرپور که از متقدمین و پیشگامان طیخ کباب بودند و همچنین ارتباط شخصی و خانوادگی او با ورزشکاران و پهلوانان و عیاران جنوب تهران بود. طرفه آن که نام خانوادگی منظرپور در کودکی و نوجوانی، به حسب شغل خانوادگی پدر، پزنده بود که بعدا به منظرپور تغییر یافت.
چند سال بعد از انتشار در کوچه و خیابان، در سال 1391/ 2012، کتاب کوچک دبیگری در 140 صفحه، به نام "نادره دوران" از منظرپور در خارج از ایران منتشر شد. این کتاب در واقع ادامه حکایتهای در کوچه خیابان بود که بعدا نگاشته نشده و بخشی نیز حکایاتی بود که انتشارش در ایران میسر نشده بود. به گمانم یکی از شاهکارهای این مجموعه کوچک، روایت استادانه تا آن زمان ناگفته و ناشنیده منظرپور از مهوش، خواننده و رقاصه نامدار، مردمی و ناکام دهه 1330 و 1340 تهران است.
دو بار به طور عمومی و سوای دنیای نشر توجه گسترده تری از کارنامه منظرپور شده است، نخست، روز جمعه 31 شهریور 1391/ 21 سپتامبر 2012، به همت انجمن سخن در لندن، مراسم رونمایی از کتاب جدید او، نادره دوران و تجلیل از زندگی و کارنامه دکتر عباس منظرپور در لندن صورت گرفت. دیگر، حضور استاد منظرپور در مستند نوستالیزی به کارگردانی مهدی افشارنیک بود که به بررسی لایه های تاریخی، اجتماعی و فرهنگی دیزی و آبگوشت در زندگی مردم می پرداخت. علاوه بر حضور در مقابل دوربینِ این مستند، منظرپور در یکی از برنامههای نمایش خصوصی این مستند در کتابخانه ملی ایران نیز حضور یافت و سخن گفت.
دکتر منظرپور در 28 فروردین 1397 جان به جان آفرین تقدیم کرد.
آثار
در کوچه و خیابان
شیربرنجنامه
دیار حبیب
خاطرات پیرمرد
ارسال دیدگاه