تولد : علیاصغر فقیهی (۱۳۸۲–۱۲۹۲ خورشیدی)، معلم، نویسنده و تاریخپژوه سده اخیر بود.
وی در سن ۵ سالگی به مکتبخانه رفت و الفبا را با سبک مکتبخانهای، همراه با پارهای از مسایل دینی آموخت. او سپس قرآن و برخی متون فارسی، از قبیل گلستان سعدی و بعضی نامههایی را که توسط منشیان قدیمی تحریر شده بود و در مکتبخانهها تدریس میشد، آموخت. او در ۱۰ سالگی به «مدرسه جهانگیرخان» که پدر و عمویش در آن تدریس میکردند، رفت و نصابالصبیان و جامع المقدمات را نزد پدرش بهطور کامل فراگرفت.
در سال ۱۳۱۵ ش. در دانشگاه تهران، در رشته ادبیات ثبت نام کرد و همزمان در دفترخانهای که مقابل بازار بزرگ تهران قرار داشت مشغول بکار شد.
وی دوره سطح را نزد استادان وقت حوزه مانند شیخ عبدالحسین ابن الدین قمی، سید شهابالدین مرعشی نجفی، محمد فیض قمی، سید محمدرضا گلپایگانی، امام خمینی و غیره به پایان برد. پس از اتمام این دوره، مدتی در درس خارج فقه سید محمدتقی خوانساری شرکت میجست. از استادان وی در مقطع دانشگاه میتوان به محمود شهابی خراسانی، بدیعالزمان فروزانفر، احمد بهمنیار، عبدالعظیم قریب، مهدی الهی قمشهای، محسن هشترودی اشاره نمود. وی در شهریورماه سال ۱۳۱۹ ش. تحصیلات دانشگاهی خود را با رساله پایانی در موضوع تأثیر ایرانیان در بسط تمدن اسلامی به پایان برد و مدرک کارشناسی ارشد در رشته ادبیات دریافت نمود.
آقای مجاهدی قمی (پروانه) که از شاعران ادیب و مدیحه سرایان اخیر است از شاگردان وی است.
تالیفات
1. تاریخ و عقاید وهابیان
2. وهابیان
3. دستورهای املا و انشا
4. جغرافیای کشورهای اسلامی و تاریخ اسلام
5. چگونگی فرمانروایی عضدالدوله دیلمی
6. تاریخ مذهبی قم
7. آل بویه
8. دستور زبان فارسی
9. فغان دل، مقدمه چندین صفحهای بر دیوان شعر شرر بیگدلی
10. دست نوشته هزار لغت، مخصوص لهجه قمی
11. قم در مسیر تاریخ، که به صورت سلسله مقالات در فصلنامه نامه قم چاپ شدهاست.
12. بنی امیه در تاریخ
ترجمهها
1. ترجمه عهدنامه مالک اشتر
2. ترجمه توحید مفضل
3. ترجمه محمد رسول الله صلی الله علیه و آله
4. ترجمه نهج البلاغه
ارسال دیدگاه