تولد : محمد شمس لنگرودی، متولد ۲۶ آبان ۱۳۲۹ در لنگرود، شاعر، پژوهشگر، بازیگر و مورخ ادبی معاصر ایرانی است.
علاقه پدر به شعر و کتابخوان بودن مادر سبب شد که به شعر و ادبیات علاقهمند شود. در بهمن ماه سال ۱۳۵۳ با درجه کارشناسی اقتصاد از مدرسه عالی بازرگانی رشت فارغالتحصیل شد.
در سال ۱۳۵۴ به تهران رفت و در دبیرستان دخترانه خوارزمی مشغول به تدریس ادبیات فارسی شد ولی پس از چند ماه به دلایل سیاسی از کار اخراج شد و به رشت بازگشت. نخستین دفتر شعرش رفتار تشنگی را با هزینه شخصی در سال ۱۳۵۵ منتشر کرد. خود او معتقد است که انتشار این کتاب در واقع خداحافظی با دوره خاص فکری و زیباییشناسی و آغازی دیگر در نوع تفکر ادبی او بودهاست. در سال ۱۳۵۸ با فرزانه داوری ازدواج میکند و در همان سال از محل کارش در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان تهران که دو سال در آنجا مشغول به کار بود، اخراج میشود.
در شهریور ۱۳۶۱ و به دنبال زندانی شدن برادر، دستگیرشده و در اوین زندانی میشود، سرانجام با تلاشهای پدر و وساطت و پیگیری آیت الله حسینعلی منتظری پس از حدود ۱ سال از زندان آزاد میشود. تجربه زندان تأثیر عمیقی در افکار و جهانبینی شمس لنگرودی گذاشت و تصمیم گرفت که با تمام وجود به ادبیات بپردازد.
نام شمس لنگرودی پس از انتشار مجموعههای «خاکستر و بانو» و «جشن ناپیدا» در اواسط دههی ۱۳۶۰ مطرح شد و پس از چاپ «قصیدهی لبخند چاکچاک» به شهرت رسید؛ سپس دهسالی را با سکوت در شعر میگذراند و سرانجام در سال ۱۳۷۹، مجموعه شعر «نتهایی برای بلبل چوبی» را روانه بازار کتاب میکند. این شاعر در دههی ۱۳۸۰ سالهای سکوت و کمکاری را جبران میکند؛ در این سالها هشت مجموعه شعر از او منتشر میشود که از آن جملهاست: «پنجاهوسه ترانهی عاشقانه»، «رسمکردن دستهای تو» و «شب، نقاب عمومی است». از این میان، مجموعه شعر «۲۲ مرثیه در تیرماه» از طریق رسانههای اینترنتی منتشر شدهاست.
شمس لنگرودی در سال ۱۳۸۹ در فیلم فلامینگو شماره ۱۳ به کارگردانی حمیدرضا علیقلیان در نقش یک شاعر ظاهر شد. در سال ۱۳۹۲ در فیلم پنج تا پنج به کارگردانی تارا اوتادی همراه با رضا کیانیان بازی کرد و پس از آن در سال ۱۳۹۳ در فیلم سینمایی احتمال باران اسیدی به کارگردانی بهتاش صناعیها مجدداً به ایفای نقش پرداخت.
که برای بازی در این فیلم کاندیدای دریافت جایزه بهترین بازیگر نقش اول مرد در نهمین جشن انجمن منتقدان سینمای ایران شد.
در اسفندماه ۱۳۹۳، شمس لنگرودی طی نامه کوتاهی از جشنواره شعر فجر که در آن نامزد دریافت جایزه شده بود کنارهگیری کرد.
وی از سال ۱۳۹۵ در دانشگاه پارس تهران، در درس آشنایی با ادبیات کهن ایران و جهان مشغول تدریس است.
آثار
- اشعار
1. رفتار تشنگی (۱۳۶۳)
2. در مهتابی دنیا (۱۳۶۵)
3. خاکستر و بانو (۱۳۶۷)
4. جشن ناپیدا (۱۳۶۹)
5. قصیده لبخند چاک چاک (۱۳۷۹)
6. نتهایی برای بلبل چوبی (۱۳۸۳)
7. پنجاه و سه ترانه عاشقانه (۱۳۸۳)
8. باغبان جهنم (۱۳۸۵)
3 توفانی پنهان شده در نسیم (گزیده اشعار) (۱۳۸۶)
10. ملاح خیابانها (۱۳۸۷)
و ...
- رمان :
1. رژه بر خاک پوک
2. آنها که به خانه من آمدند (۱۳۹۴)
- قصه برای کودکان :
1. شبی که مریم گم شد (۱۳۷۸)
2. رومی و بومی؛ روایت تازه از حکایت موش و گربه (۱۳۹۰)
«وقتی دارم شعر مینویسم، جهانی دارم برای خودم میسازم که جهانِ غیرقابل تحمل بیرون نیست.»
ارسال دیدگاه