تاریخچهی زمان (A Brief History of Time)، پرفروشترین کتاب کیهانشناسی دنیا، اثری ازاستیون هاوکینگ فیزیکدان، کیهانشناس و نویسندهی بریتانیایی است که در سال ۱۹۸۸ چاپ شد و تاکنون به بیش از سی زبان ترجمه شده است. این کتاب که با نام «از مهبانگ تا سیاهچالهها» نیز شناخته میشود، اولین بار در سال ۱۳۶۹ در ایران ترجمه شد و با عنوان «تاریخچهی زمان، از انفجار بزرگ تا سیاهچالهها» به انتشار رسید. ترجمههای متفاوتی از جمله محمدرضا محجوب (شرکت سهامی انتشار)، کورش زعیم (ایرانمهر) و داود نعمتاللهی (نشر معیار) برای این کتاب در دسترس است.
هاوکینگ در این کتاب به سادگی دربارهی ساختار، منشأ پیدایش و پایان جهان (بر اساس نظریهی انیشتین)، شکلگیری و سرنوشت نهایی جهان سخن میگوید؛ مسائلی که موضوعات اصلی مطالعات اخترشناسی و فیزیک مدرن هستند. او با نثری جذاب و قابل فهم به مفاهیمی پایهای همچون فضا و زمان، اجزای بنیادین سازندهی کائنات (مثل کوارکها) و نیروهای حاکم بر آن (مانند جاذبه) میپردازد و پدیده هایی کیهانی از قبیل انفجار بزرگ و سیاهچاله ها را مورد بررسی قرار میدهد تا با ارائه ی نظریهای جامع و کامل، به شکلی منسجم به توصیف همه ی عوامل و عناصر تأثیرگذار در جهان هستی بپردازد و از سویی دیگر نارساییها و محدودیتهای علم را بازگو کند.
استیون هاوکینگ به علت ابتلا به نوعی بیماری خاص، توان تکلم و هر گونه تحرکی را نداشت، به همین خاطر با استفاده از برنامهای به نام Living Center با دنیا در ارتباط برقرار میکرد و کتاب تاریخچهی زمان را نیز با کمک این برنامه نوشت.
تاریخچهی زمان برای مدتی طولانی در فهرست پرفروشترین کتابهای نشریه Sunday Times قرار داشت، به همین دلیل نامش در کتاب رکوردهای گینس به ثبت رسید.
اکرم حیدری
کیهانشناسی
ارسال دیدگاه