ورزش به تمامی گونههای فعالیت فیزیکی بدن گفته میشود که شرکت کنندگان آن میتوانند به صورت منظم و سازمان یافته یا گاه به گاه در آن شرکت کنند و از آن برای بهبود تناسب اندامشان و یا فراهم آوردن سرگرمی و تفریح بهره ببرند. ورزش میتواند به صورت رقابتی برگزار شود که در این صورت باید بر پایهی رشته قوانینی که مورد توافق همگان است، یک یا چند برنده در آن مشخص گردد که در این گونه ورزشها شرکتکنندگان باید درجهای از توانمندیهای مربوط به آن رشته به ویژه در ردههای بالاتر را دارا باشند. ورزش و ورزش کردن طی سالیان طولانی از قالب یک تفریح و سرگرمی به قالب یک حرفه و فعالیت درآمدهاست و تعداد بیشماری از ورزشکاران حرفهای در سراسر جهان از طریق ورزش به ثروت رسیدهاند. این یکی دیگر از ویژگیهای ورزش به شمار میآید. از این رو تصمیم گرفتیم که فهرستی از ۱۰ کتاب برتر برای دروس تخصصی مهم در تمام گرایشهای این رشته را برای شما در این مقاله به اشتراک بگذاریم. البته در نظر داشته باشید معرفی سرویسهای مذکور به معنی تأیید یا عدم تأیید خدمات آنان نیست و سرویسهای فوق بر اساس نتایج جست و جو استخراج شده و در این مقاله درج شدهاند.
۱. درس فیزیولوژی و تغذیه ورزش
فیزیولوژی ورزشی به ۴ بخش فراگیر تقسیم میشود: آمادگی جسمانی، فیزیولوژی ماهیچهها، فیزیولوژی گردش خون، فیزیولوژی تنفس. بدن انسان برای اینکه بتواند نقش خود را به طور مؤثر در زندگی ایفا کند باید از آمادگی جسمانی خوبی برخوردار باشد یعنی به طور مداوم انرژی لازم را در اختیار داشته باشد تا بتواند وظایف خود را به نحو احسن انجام دهد. وقتی سخن از آمادگی جسمانی به میان میآید مقصود از آن داشتن چنان قلب، رگهای خونی و ششها و ماهیچههایی است که بتوانند وظایف خود را به خوبی انجام دهند و با شور و نشاط تمام در فعالیتها و تفریحات سالمی شرکت کنند که افراد عادی و غیر فعال از انجام آنها ناتوانند. عوامل متعددی در آمادگی جسمانی مؤثر است اما چهار عامل بیش از عوامل دیگر در این میان ایفای نقش میکنند این عوامل عبارتاند از (نیروی ماهیچه، استقامت ماهیچه، انعطاف ماهیچه و استقامت قلبی ریوی) است. از منابع خوب برای این درس کتاب فیزیولوژی ورزشی (۱) تألیف دکتر گائینی است.
۲. درس فیزیولوژی و تغذیه ورزش
برای مطالعه بیشتر این درس کتاب فیزیولوژی ورزشی، انرژی و تغذیه نوشته دکتر خالدان نیز پیشنهاد میشود.
۳. درس آمار، سنجش و اندازهگیری در تربیت بدنی
اندازهگیری یا سنجش فرایند برآورد اندازهی ویژگیهای یک چیز، مانند طول (درازا)، وزن (سنگینی) یا عمق (ژرفا) ی آن نسبت به یکاهای اندازهگیریِ استاندارد، مانند متر و کیلوگرم است. این عبارت نشانگر شمار نتایج فرایند پیشین نیز هست. مترولوژی، دانش بررسی اندازهگیری است. عمل اندازهگیری، بیشتر با یک ابزار اندازهگیری (سنجابزار)، مانند خطکش، ترازو، دماسنج، سرعتسنج یا ولتسنج انجام میشود که با این کار، ویژگی اندازهگیریشده با یکای اندازهگیری سنجیده میشود. هر نوع ویژگی را میتوان اندازه گرفت، کمّیتهای فیزیکی، مانند مسافت، سرعت، انرژی، دما و زمان ازجملهی این ویژگیها هستند. بنیانگذار اندازهگیریِ نوین، متیو لاسکی است. کتاب سنجش و اندازهگیری در تربیت بدنی و علوم ورزشی تألیف دکتر شیخ مرجع خوبی است.
۴. درس آمار، سنجش و اندازهگیری در تربیت بدنی
برای مطالعه بیشتر این درس کتاب اندازهگیری و ارزشیابی در تربیت بدنی (دکتر هادوی) نیز پیشنهاد میشود.
۵. درس حرکتشناسی و بیومکانیک ورزشی
بایومکانیک ورزش، به طور عمومی مطالعه و آنالیز کمی ورزشکاران حرفهای و فعالیتهای ورزشی است. به طور ساده میتوان از آن به عنوان فیزیک ورزشها یاد کرد. در این زیر شاخه بیومکانیک، قوانین مکانیک اعمال میشوند تا بوسیله مدل سازی ریاضی، شبیه سازی کامپیوتری و اندازه گیری، درک بیشتری از اجرای ورزشی حاصل شود. بیومکانیک، مطالعه ساختار و عملکرد سیستمهای زیستی با استفاده از متودهای “مکانیک” است. – که شاخهای از فیزیک است که شامل آنالیز عمل نیروهاست. برای مطالعه این درس بیومکانیک ورزشی نوشته دکتر نمازیزاده منبع است.
۶. درس حرکتشناسی و بیومکانیک ورزشی
حرکت شناسی یا کینزیولوژی عبارت است از علم شناخت و بررسی حرکات و همچنین علل آن در موجودات زنده (به ویژه انسان). ازنظر تاریخچه، این علم را به یونان باستان نسبت میدهند. ارسطو به عنوان پدر علم کینزیولوژی شناخته میشود. ازجمله کاربردهای این علم در فیزیوتراپی، علوم ورزشی، کاردرمانی، مهندسی پزشکی و ارتوپدی فنی است. منبع این درس کتاب حرکت شناسی تألیف دکتر تندنویس، دکتر رواسی، دکتر دبیدی روشن است.
۷. درس رشد و یادگیری حرکتی
رشد و نمو به تغییرات پیدرپی و منظمی گفته میشود که از زمان تولد تا مرگ اتفاق میافتد. این تغییرات در ابعاد گوناگون جسمانی، عاطفی، شناختی و اجتماعی به وجود میآید و دارای الگو و نظم خاصیاست و دارای آثار بلند مدّتی در زندگی فرد است. رشد در دو بعد رسش و یادگیری انجام میپذیرد. رشد یک فرآیند مرحلهای اما مداوم و پیوسته است؛ و عموماً به هشت دورهی نوباوگی، نوپایی، کودکی، نوجوانی، جوانی، بزرگسالی، میانسالی، پیری. رشد فرآیندی کلگراست و ابعاد مختلفی دارد که مهمترین آنها از دین روانشناختی ادراک، زبان، یادگیری، تفکر و حرکت است. مرجع مناسب این درس کتاب رشد و تکامل حرکتی در طول عمر نوشته دکتر نمازیزاده است.
۸. درس حرکات اصلاحی و آسیبشناسی
آسیبشناسی یا پاتولوژی (به انگلیسی: Pathology) شاخهای از علم پزشکی است که در خصوص تأثیر بیماریها و آسیبها در سطح بافتی و سلولی و مولکولی بحث میکند و شامل مطالعه فرایند بیماری در یک اندام یا تمامی بدن برای شناخت ماهیت و علتهای آن است. آسیب شناسی به دو شاخه اصلی آسیب شناسی بالینی Clinical pathology و آسیبشناسی تشریحی Surgical pathology تقسیم میشود. از منابع مهم این درس کتاب آسیبشناسی ورزشی (پیشگیری و درمان) نوشته دکتر قره خانلو، دانشمندی و … است.
۹. درس مدیریت سازمانها و مسابقات ورزشی
منبع مناسب برای یادگیری این درس کتاب مدیریت سازمانهای ورزشی و طرز اجرای مسابقات نوشته دکتر مهرزاد حمیدی است.
ارسال دیدگاه