تولد : ۳۰ آگوست ۱۸۵۶، لایپزیگ - وفات: ۲۷ نوامبر ۱۹۳۵، پکن
فریدریش روزن خاورشناس، دیپلمات و سیاستمدار آلمانی، ۳۰ آگوست ۱۸۵۶ در لایپزیگ به دنیا آمد. او برای تحصیل به تحصیل زبانهای مدرن و شرقی، به برلین، لایپزیگ، گوتینگن، و پاریس رفت. و سپس به مدت چند ماه به عنوان معلم خصوصی کودکان در لندن مشغول به کار شد. او در تمام طول زندگی خود علاقه وافری به فرهنگ شرقی داشت و از سال ۱۸۸۷ به بعد، زبان فارسی و زبان اردو را در دانشگاه هومبولت برلین تدریس میکرد.
روزن در وزارت امور خارجه آلمان مشغول به کار شد و به عنوان یک سفیر در بیروت و تهران، تا سال ۱۸۹۸ میلادی زمانی که او مسئول ایجاد سفارتخانه در بغداد شد باقیماند. کار دیپلماتیک در خاورمیانه با علائق خاورشناسانه روزن همخوانی داشت و تسلطش به زبانهای عربی و فارسی مرهون همین علاقه به فرهنگ ایرانی بود. در سال ۱۸۹۰ میلادی، با همکاری ناصرالدینشاه قاجار کتاب گرامر مدرن فارسی را به چاپ رساند؛ و در سال ۱۸۹۹ میلادی، به همراه باستانشناس برجسته گرترود بل به اورشلیم سفر کرد.
روزن سرپرستی جامعه خاورشناسی آلمان را که در برگیرندهی سازمانها و خاورشناسان آلمان بود بر عهده گرفت و بیش از پیش وقت خود را بهطور فزایندهای به کار علمی اختصاص داد. یکی از کارهای او در این زمینه، ترجمه و انتشار رباعیات عمر خیام به زبان آلمانی است که تا کنون در نسخههای مختلف منتشر شدهاست.
فردریش روزن، ۲۷ نوامبر ۱۹۳۵ در پکن درگذشت.
ترجمهها:
رباعیات خیام
ارسال دیدگاه