به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «باد یمانی» مجموعه داستانهای کوتاهی درباره زندگی، کرامات و معجزات امام یازدهم شیعیان، حضرت امام حسن عسگری علیه السلام است که به قلم محمدرضا عابدی شاهرودی نوشته شده و توسط «بهنشر» (انتشارات آستان قدس رضوی) روانه بازار کتاب شده است.
چاپ نخست «باد یمانی» به قلم محمدرضا عابدی شاهرودی، چندی پیش توسط انتشارات «بهنشر» در قطع رقعی، با شمارگان یکهزار نسخه، ۱۳۶ صفحه و قیمت ۱۹هزار تومان روانه بازار نشر شد.
«باد یمانی» شامل هشت داستان کوتاه با عنوانهای «ماجرای درختان سیب»، «ماجرای رگ زدن»، «ماجرای پارچهها»، «ماجرای شتر»، «ماجرای ابریشم»، «ماجرای اسب»، «ماجرای سکهها» و «ماجرای به دنیا آمدن» است.
نویسنده این کتاب با رجوع به تاریخ زندگی امام حسن عسگری علیهالسلام و منابع روایی و احادیث، حکایاتی از زندگی و کرامات و معجزات آن حضرت را انتخاب کرده و به میانجی ذوق و تخیلش، آنها را به داستانهایی برای مخاطب امروز بدل کرده است. برخی از منابع روایی که نویسنده به سراغ آنها رفته و حکایات را بر مبنای برداشتی آزاد از آنها روایت کرده است عبارتند از: کتاب ارشاد شیخ مفید، اصول کافی شیخ کلینی، کتاب بحار الانوار علامه مجلسی، کتاب مدینه المعاجز، کتاب الحجه، کتاب خلاصه الاخبار، کتاب کمال الدین و...
هرچند این کتاب با موضوع «داستان مذهبی» برای مخاطب بزرگسال نوشته شده؛ اما نوع روایت، حکایات و زبان ساده و توضیحاتی که نگارنده به کار گرفته، میتواند آن را به کتابی مختص گروه سنی نوجوان و جوان بدل کند. داستانها بسیار ساده شروع میشوند و نویسنده گاه به گاه تلاش میکند روایتش از آدمهای هر قصه را به مسیرهای فرعیای بکشاند که احتمالا از نظرش به جذابیت داستان کمک میکرده است. مثلا بر اسامی افراد و اشخاص و اینکه چرا اسم بیشتر شخصیتها «احمد» یا «محمد» است، توقف میکند و با طرح مباحثی که به روند داستانش ارتباطی ندارد، ذهن خواننده را درگیر میکند.
از سوی دیگر گویا نویسنده عمدا تلاش میکند روایتگریاش از قالبهای مرسوم نگارش داستان بیرون بزند. نگارنده در بسیاری از مواقع لحن و قالب روایتگریاش، گزارشگونه میشود و حتی در جاهایی به حدیث نفس با مخاطب کتاب میپردازد. به عبارت دیگر او که عموما راوی سوم شخص و «دانای کل» را برای روایت داستانها برگزیده است، گاه از قواعد روایتگری داستان توسط «دانای کل» عدول میکند و پای راوی را به عنوان نویسنده به خود روایت باز میکند. در مواقعی حتی او خواننده را مخاطب قرار میدهد و از او سوال میکند یا ذهنش را میخواند! اینکه این شیوه تا چه حد پذیرفتی و مجاز است یک بحث فنی و تخصصی است که صاحبان فن باید درباره آن نظر بدهند! اما اینکه آیا قالب ساختارشکنانهای که نویسنده «باد یمانی» اتخاذ کرده، خوب از آب درآمده و رضایت خواننده را جلب خواهد کرد، بحث دیگری است که باید بعد از مطالعه کتاب توسط خوانندگان به آن پی برد.
نکته جالب توجه در این کتاب آن است که نگارنده برای روشن کردن برخی از زوایای پنهان زندگی امام حسن عسگری علیه السلام تلاش کرده است؛ زوایا و ابعادی که کمتر برای مخاطب امروزی بازگفته یا شناخته شده است. گویی نویسنده قصد دارد با ارائه مسائلی کمتر شنیده یا خوانده شده، شناخت خواننده را از شخصیت امام حسن عسگری علیه السلام وسعت ببخشد.
ارسال دیدگاه