به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «درد بیخویشتنی» نوشته نجف دریابندری بهتازگی توسط نشر نو به چاپ سوم رسیده است. این کتاب برای اولین بار در سال ۶۸ چاپ شده بود و سال ۹۶ چاپ جدید آن ارائه شد. طی روزهای گذشته هم نسخههای چاپ سوم چاپ جدید ایناثر به بازار نشر عرضه شده است.
کتاب مورد اشاره، دو بخش اصلی دارد که عبارتند از «از دکارت تا شلینگ» و «هگل». بخش اول کتاب، ۹ فصل دارد که به ترتیب عبارتند از: دکارت و اسپینوزا، دانش تجربی، مردمشناسی روشن اندیشان، وضع طبیعی و جامعه مدنی، واکنش رمانتیک، آزادی از لحاظ کانت، روسو و روزگار تباه انسان، جهان ذهنی فیخته، سقوط روح شلینگ.
بخش دوم کتاب هم ۹ فصل دارد که عناوینشان به این ترتیب است: نوشتههای کلامی هگل، همانستی و دیگرستی، دستگاهی هگلی(۱): سفر جسمانی روح، دستگاه هگلی(۲): منطق عینی، دستگاه هگلی(۳): پدیده شناسی روح، خواجه و بنده، آگاهی والا و آگاهی پست، دورنمای تاریخی، کار حقیقی و کار بیخویشتن.
مفهوم alienation که در زبان فارسی عموما به «از خود بیگانگی» و گاهی «بیخویشتنی» یا «ناخویشتنی» و نیز به انواع عبارات دیگر ترجمه شده، در فلسفه غرب سابقه مفصلی دارد. ریشه این اصطلاح فرانسوی و انگلیسی، لغت لاتین alius (دیگر) است. در روانشناسی و روان پزشکی، «الیناسیون» عبارت است از حالت ناشی از اختلال روانی، یا به اصلاح جاری، روانی بودن. البته این مفهوم هم با مفهوم حقوقی کلمه مربوط است.
مفهوم بیخویشتنی از نظر دریابندری یا به تعبیر دیگران از خود بیگانگی _ به صورتی که معمولا با آن روبرو میشویم، عنوانی کلی برای بسیاری از دردهای فردی و اجتماعی انسان است. از نظر این مترجم و مولف، وقتی که همه مشکلات را زیر یک عنوان خلاصه می کنیم، در واقع روشن نیست که درباره چه سخن میگوییم، چنان که مثلا وقتی از «بیمار» بودن شخصی سخن گفته میشود، تنها چیزی که دستگیرمان می شود این است که حال آن شخص چنان نیست که باید باشد؛ این که چه اختلالی در مزاج او این وضع را به وجود آورده است، و احیانا چه تغییراتی در این مزاج میتواند موجبات بهبود او را فراهم کند، مطرح نیست.
دریابندری در اینکتاب اشاره کرده که قصدش نوشتن نسخهای برای درد بیخویشتنی نبوده است. بلکه غرض او این بوده که مساله «بیخویشتنی» را در مسیر تحولش دنبال کند و نظر متفکرانی را که به این موضوع پرداختهاند، تشریح کند. کاری که این پژوهشگر در این کتاب به تعبیر خود «عبوس» انجام داده، به گمان خودش، تعبیر منجزتری از مفهوم از خودبیگانگی، زیر عنوان «بیخویشتنی» است.
چاپ سوم اینکتاب با ۳۷۶ صفحه و قیمت ۶۴ هزار تومان عرضه شده است.
ارسال دیدگاه