فیلتر اخبار عمومی

(نوشتن یک کلمه از عنوان کافیست)

لک لک بوک

برترین کاربران اخبار عمومی

انعکاس صدای مجردها در یک رمان!

1398-03-11

انعکاس صدای مجردها در یک رمان! رمان «همیشه دختر» اثر محمد ترکاشوند را باید اثری دانست که نویسنده در آن تلاش کرده تا صدای مجردها را به گوش جامعه برساند.
نوشتن از برخی موضوعات کار دشواری است، البته منکر این نیستم که نوشتن به طور کلی کار راحتی نیست ولی برخی موضوعات و سوژه‌ها هستند که رفتن سراغ آنها کار سختی محسوب می‌شود و نویسنده هم باید به خود سختی دهد و هم منتظر حواشی بعد از اتمام کارش باشد.

محمد ترکاشوند طلبه‌ای است که پا در یکی از این مواضع سخت و دشوار گذاشته و اثری نوشته که در آن خواننده روایتی از زندگی روزانه چند دختر مجرد را می‌خواند. این موضع به قدر کافی حساس هست که اگر موفق از آن بیرون نیاید، نقطه پایانی فعالیت یک نویسنده محسوب شود. ولی ترکاشوند در اولین کارش موفق بوده و توانسته دغدغه‌های آنها را در قالب یک داستان بازگو کند. ترکاشوند با شخصیت «فریده» قصه‌اش را پیش می‌برد و تصویری از زندگی او و افکارش را به خواننده نشان می‌دهد. در کنار آن دیگر شخصیت‌های قصه را نیز معرفی می‌کند و گذری به زندگی آنها می‌زند.

تیپ اجتماعی دختر امروز در فریده و دوستانش دیده می‌شود و البته نویسنده سراغ طیف وسیعی از دختران امروز رفته و شخصیتی متفاوت ارائه نکرده که باورپذیر نباشد بلکه شخصیت‌های کتابش هم در اطراف ما دیده می‌شوند و به همین دلیل از عبارت تیپ اجتماعی دختر امروز استفاده شده است. تیپی که خلقیات و عادات خاصی دارد و در افراد با دیدگاه‌های مختلف به امور باز هم این خلقیات بروز دارد.

شخصیت‌پردازی در رمان جایگاه مهمی دارد و نویسنده این اثر نیز تلاش کرده از پس این عنصر مهم در داستان بربیاید تا داستانش به واقعیت نزدیک‌تر باشد. به خصوص اینکه او کار دشواری کرده و دست به ساخت شخصیتی متضاد از نظر جنسیتی با خودش زده است، هرچند در ادبیات این اتفاق تازه‌ای نیست ولی برای یک نویسنده تازه‌کار، اتفاق بزرگی است.
نویسنده در این کتاب قصه تعریف کرده و در قصه تعریف کردن هم سرراست و مستقیم پیش رفته، طرح دغدغه‌های دختری مجرد با زبان داستان آن کاری است که در «همیشه دختر» شاهد آن هستیم. افزایش سن ازدواج مسئله‌ای است که در قصه «همیشه دختر» شاهد آن هستیم و این مسئله را نویسنده بدون شعارزدگی و با زبان قصه به مخاطبش نشان داده است. نویسنده صرف اینکه مسئله‌ای برای مطرح کردن داشته دست به قلم نبرده بلکه با تمهیدات داستانی و جزئیاتی که خواننده را دعوت به خواندن کند اثری خلق کرده تا بتواند از این مسیر مخطابش را به جهان داستان و موضوعاتی که در آن مطرح شده نزدیک کند.

نویسنده در این اثر تلاش کرده تا تنگناهای زندگی مشترک و گرفت و گیرهایی که در روزگار کنونی برای این مسئله ایجاد شده را در اثرش نشان دهد و به عبارتی در تنگنا بنویسد! سختی‌ها و دشوارهایی که سبب شده تا این سنت پسندیده الهی دشوار شود و در این کتاب خواننده شاهد تک‌گویی‌هایی شخصیت داستان با خودش حول محور این ماجرا هستیم. نویسنده از آنجا که تجربیاتی در حوزه مشاوره‌های ازدواج دارد در اثرش از آنها استفاده کرده تا عینیت بیشتری به اثرش بخشیده باشد.

در مجموع رمان «همیشه دختر» اثر محمد ترکاشوند تلاشی است ارزشمند در جهت نشان دادن یک موضوع اجتماعی که روز به روز در حال افزایش و گسترش است و نهادهای فرهنگی باید برای آن چاره‌ای اندیشه کنند تا با بحرانی اجتماعی روبه‌رو نشویم.

این رمان ۱۴۴ صفحه‌ای را نشر کتاب نیستان با قیمت ۱۶ هزار تومان منتشر کرده است.