فیلتر اخبار عمومی

(نوشتن یک کلمه از عنوان کافیست)

لک لک بوک

برترین کاربران اخبار عمومی

میانگین مطالعه در هفته 3/7 ساعت است

1398-11-20

میانگین مطالعه در هفته 3/7 ساعت است سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در اختتامیه برنامه انتخاب و معرفی ششمین پایتخت کتاب ایران و ششمین جشنواره روستاهای و عشایر دوستدار کتاب ایران، ضمن تبریک ایام دهه فجر گفت: بی‌تردید گوهر ایران زمین، فرهنگ است و کانون فرهنگ کتاب. اگر بخواهیم تمدن‌ها را تصویر کنیم جز با کتاب و کتاب‌خوانی تصویر نمی‌شود. کتاب‌ها مبدأ تمدن‌ها هستند و و عیار ملت‌ها با کتاب‌هایی سنجیده می‌شود که با کیفیت تولید و خوانده می‌شوند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: در بررسی این میانگین و با توجه به متغیر‌های مختلف از جمله سن، شغل، تحصیلات، منزلت شغلی، این پرسش ایجاد می‌شود که چگونه آمار افراد کتابخوان و همچنین میزان ساعات مطالعه دیده شود؟ و یا اگر هدفمان تعیین شاخص‌‌های پایه برای برنامه‌ریزی تغییر و تحول است باید بدانیم این شاحص‌ها کجاست؟

وی افزود: در سن ۱۵ تا ۲۵ سال متوسط به ۳/۹ میزان مطالعه ارتقاء پیدا می‌کند ۷۰ درصد افراد در این گروه سنی کتاب می‌خوانند؛ به‌عبارت دیگر اگر میانگین کتابخوانی در کل کشور حدود ۵۰ درصد است اما در فضای سن ۱۵ تا ۲۵ سن این میانگین به ۷۰ درصد می‌رسد، این آمار نشان می‌دهد با وجود همه نقد‌هایی که به وضعیت کتابخوانی داریم و البنه به حق است، چراکه زیبنده ایران فرهنگی و اسلامی نیست اما در این سن کاملا تغییر قابل‌توجهی در میانگین کتابخوانی پدید می‌آید.

صالحی ادامه داد: درگروه سنی ۲۶ تا ۴۰ سال آمار‌های مطالعه ۴۸/۶ را نشان می‌دهد. افراد کتابخوان تحصیل‌کرده نیز ۷۲/۱ و متوسط مطالعه آن‌ها در هفته ۴/۳ درصد است. در بررسی ۶ گروه اقتصادی در گروه آخرمیزان مطالعه ۱۵/۱ را نشان می‌دهد یعنی یک پنجم آن پایگاه اقتصادی؛ بنابراین در شرایط اقتصادی پایین میزان مطالعه را متاثر می‌کند و باید به ایده‌های ترمیمی فکر کرد تا اتفاقاتی در میزان مطالعه پدید بیاید.

صالحی بیان کرد: در جریان ترویج کتابخوانی که مقوله میدانی است باید پیوست و نگاه پچم‌انداز برنامه‌ای باشد تا اهداف و شاخص‌ها را ترسیم کند. نکته بعدی در نوع کتاب است اینکه می‌خواند و یا نمی‌خواند، چقدر می‌خواند؟ پیمایش مصرف فرهنگی ایرانیان نشان می‌دهد ۴/۳۵ دهم درصد از کتابخوان‌ها رمان و داستان می‌خوانند بنابراین رمان صدر‌نشین ‌است؛ در رتبه بعدی کتاب‌های دینی قرار دارند با میزان مخاطب ۶/۱ دهم درصد، با فاصله کمتر کتاب‌های تخصصی قرار دارد. به نظر می‌رسد در این حوزه پیوسته ۶گانه از سن تا منزلت شغلی کمک می‌‌‌کند تا علامت‌ سوال‌هایی ایجاد کنیم که چه اتفاقات و بهبود‌های باید ایجاد شود.

وی افزود: مثلا اینکه رمان و داستان بین مخاطبان گروه سنی ۱۵ تا ۲۵ سال ۷/۴۱ دهم درصد، بین خانم‌ها ۱/۴۷ دهم درصد، افراد تحصیل‌کرده تحصیلات متوسط ۵/۳۸ دهم درصد است. همه این آمار‌ها می‌تواند مبانی مطالعه و برنامه‌ریزی قرار بگیرد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی عنوان کرد: اینکه کتاب‌های دینی از سوی مخاطبان گروه سنی ۱۵ تا ۲۵ سال، ۱۰ و نیم درصد کتاب‌های دینی می‌خوانند بنابراین نشان می‌دهد کتاب‌های دینی ما نتوانسته با نسل جوان ما ارتباط خوبی برقرار کند؛ به‌عبارت دیگر قدرت ارتباط با این نسل را در حوزه کتاب‌های دینی پیدا نکردیم؛ بنابراین این وضعیت برای افراد علاقه‌مند به هویت دینی و اجتماعی زمینه مطالعاتی را پیدا کند.

صالحی بیان کرد: در این مجموعه پرسش شده که «چه کتاب‌هایی می‌خوانید؟»، «آیا تنوع مطالعه دارید یا نه؟» که ۹/۳۴ دهم درصد تنها یک نوع کتاب می‌خوانند، ۹/۳۶ دهم درصد دو نوع کتاب می‌خوانند و ۱۹درصد بیش از دو نوع کتاب می‌خوانند. اگر صرفا به تنوع عنوان‌های کتاب در کتابخوانی دقت کنیم، یعنی بیش از ۱۹درصد بیش از دو نوع کتاب می‌خوانند و بقیه یا یک نوع و یا دو نوع کتاب می‌خوانند. اگر بتوانیم تنوع علاقه ایجاد کنیم تا مردم در کنار یک نوع کتاب، انواع دیگر کتاب هم به سبد علاقه‌مندی‌هایش اضافه کنیم، تاثیر قابل توجهی در کتابخوانی، ساعات مطالعه و اقتصاد نشر ایجاد می‌‌شود.

  • اخبار عمومی